Doorgaan naar hoofdcontent

Politieke Avond op 11 oktober 2022

 

 
 
 
Politieke Avond op 11 oktober 2022

Op dinsdag 11 oktober is de volgende Politieke Avond in het gemeentehuis in Borculo. Tijdens een Politieke Avond worden er eerst politieke sessies gehouden over uiteenlopende onderwerpen en aansluitend is de raadsvergadering waarin de gemeenteraad besluiten neemt. Alle vergaderingen zijn openbaar. U bent van harte welkom op de publieke tribune.Achterhoek PrideVan 19.30 tot 20.15 uur vertellen initiatiefnemers van de Achterhoek Pride meer over het evenement dat dit jaar voor het eerst plaatsvond en waarom dit zo belangrijk is. Daarnaast is er ook een ambtenaar aanwezig die vertelt wat de gemeente Berkelland doet om er voor te zorgen dat iedereen zichzelf kan zijn, wat je geslacht, gender, geaardheid, afkomst of religie ook is.Regionale aanbesteding jeugd en WmoTijdens de politieke sessie van 20.30 tot 21.15 uur wordt de gemeenteraad geïnformeerd over het aanbestedingstraject voor jeugdhulp en de Wet maatschappelijke ondersteuning. De gemeente geeft veel geld uit aan zorg en de aanbesteding is een uitgebreid proces dat zorgvuldig wordt doorlopen. De gemeenteraad wordt daarom bijgepraat over de stand van zaken, de financiële afspraken en belangrijke ontwikkelingen voor de aankomende tijd.Raadsvergadering start om 21.30 uurOp de agenda van de raadsvergadering staan tot nu toe alleen hamerstukken. Dat houdt in dat er over de onderwerpen geen debat wordt gevoerd. De voorstellen waarover een besluit wordt genomen, zijn:Beëdiging commissielid Stefan Wallerbos van BBBLBestuursrapportage 2022InsprekenWilt u inspreken bij een van de onderwerpen? Neem dan voor 16.00 uur op de dag van de vergadering contact op met de griffie via [email protected] of 0545-250 805.Meer informatieOp www.gemeenteberkelland.nl vindt u onder andere de agenda met de bijbehorende stukken van de Politieke Avond en de link naar de live uitzending. 
 
 
Primeur LUMC: Europa's eerste Angio CT-suite brengt tumoren beter in beeld

In 2021 presenteerde Philips de eerste hybride Angio CT-suite. Het LUMC gaat nu als eerste Europese ziekenhuis dit state of the art apparaat inzetten. Met deze veelzijdige suite worden tumoren real time in beeld gebracht en kunnen vervolgens tumoren met dunne naalden eventueel worden weggebrand.

Het bericht Primeur LUMC: Europa's eerste Angio CT-suite brengt tumoren beter in beeld   verscheen eerst op ICT&health.
 
 
 
College biedt gemeenteraad sluitende begroting 2023-2026 aan

Wethouder Simon Fortuyn (financiën) overhandigde op 3 oktober de begroting voor 2023-2026 aan gemeenteraadslid Jan Pieter Blonk, voorzitter van de commissie Algemeen Bestuur.Simon Fortuyn: "Ik ben trots dat ik namens het College een sluitende begroting kan presenteren aan de Gemeenteraad van Lansingerland. Het is een sluitende begroting waarmee we met de Gemeenteraad in gesprek gaan, dat is in deze tijden van stijgende lasten toch een mooie prestatie. De wereld is in korte tijd verandert. De energiecrisis en inflatie zijn specifieke uitdagingen voor de houdbaarheid van de cijfers. Maar met een sluitende begroting heeft het College er vertrouwen in om er met de Raad samen zo goed als mogelijk het "huishoudboekje van de gemeente op orde te houden."Er staan verschillende maatregelen in de begroting ter grootte van 207 miljoen euro. Zo zet de gemeente in op meer burgerparticipatie. De veiligheid op straat bevorderen we door meer BOA's in te zetten. Bij station Rodenrijs komt een bewaakte fietsstalling. De gemeente investeert in een betere serviceverlening door het inrichten van een mobiel servicepunt voor inwoners en bedrijven. Vanaf 1 januari 2023 voert de gemeente DIFTAR in, De afvalstoffenheffing bestaat straks uit 2 delen: een vast tarief per huishouden en een variabel tarief afhankelijk van het restafval dat de inwoner aanbiedt daarmee kan het bij goede scheiding nagenoeg gelijk blijven. Wel staat in deze begroting het voorstel voor verhoging van de OZB – onroerendzaakbelasting met 2,2% indexatie.Wethouder Simon Fortuyn: "Het College is trots op deze sluitende begroting. We presenteren de inwoners en de Gemeenteraad een begroting waar we op kunnen bouwen. Maar veel kunnen we niet: alle zorg om inflatie, huizencrisis en energiecrisis oplossen. Wat we wel doen, mede op verzoek van de Raad: de zorg die nodig is die we via de gemeente geven via het sociaal domein en de Wet maatschappelijke ondersteuning staat gewoon. 54 miljoen waarvan 14 milj. voor de WMO. In de begroting staan ook diverse maatregelen die op dit moment al hiervoor zijn ingericht zoals diverse subsidies aan instellingen zoals de Rotterdampas, mogelijkheden om te sporten via jeugdfonds- en volwassenenfonds voor sport en cultuur, de collectieve zorgverzekering en bijzondere bijstand maar ook bemiddeling via de gemeente. Maak er gebruik van. Ook houden we de huur voor de sportverenigingen gelijk." "Ik kijk uit naar de discussie met de gemeenteraad," aldus de wethouder. "Samen werken College en Raad zo verantwoord verder aan een sterker Lansingerland."De begroting wordt op dinsdag 18 oktober besproken in de commissie algemeen bestuur en op donderdag 3 november in de Gemeenteraad vastgesteld.De Begroting 2023 vindt u op onze website.


Actueel zorgnieuws in jouw mailbox ontvangen?
Direct het hele artikel lezen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.