Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit maart 7, 2023 tonen

Volwassenen en middelen: tabak en alcohol vaakst gebruikt

Volwassenen en middelen: tabak en alcohol vaakst gebruikt Van het gebruik van genotsmiddelen en drugs is bekend dat dit van invloed kan zijn op onder meer de mondgezondheid. Van roken zijn de gevolgen wetenschappelijk aangetoond. Voor andere middelen geldt dit niet, maar zijn wel indirecte orale effecten bekend of gemeld. Het gaat dan bijvoorbeeld om o...   Wil je het laatste nieuws in jouw mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief .

Gluren bij de Buren op de Jaap Edendreef

Gluren bij de Buren op de Jaap Edendreef Op zondag 5 februari vindt het huiskamerfestival Gluren bij de Buren plaats. Gastvrije buren verwelkomen de wijk om te komen…   Wil je het laatste nieuws in jouw mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief .

Terugkijken webinar Diagnostiek

Terugkijken webinar Diagnostiek Op dinsdag 31 januari was het webinar van Akwa ggz over de nieuwe generieke module Diagnostiek. Roelf Scholma, Els Graafsma, Henk Mathijssen en Theo Ingenhoven hebben de generieke module mede ontwikkeld. Het webinar is nu terug te kijken.   Wil je het laatste nieuws in jouw mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief .

Raadscolumn, 7 maart 2023, Priscilla Kuipers

Raadscolumn, 7 maart 2023, Priscilla Kuipers Tussentijdse evaluatie Een jaar na de verkiezingen, een jaar oppositie. Ik voel me thuis als een vis in het water. Afgelopen jaar herhaaldelijk gevochten voor de Voedselbank, het nieuwe (en falende) Wmo-beleid aangekaart. Een jaar waarin de gemeente Vlissingen herhaaldelijk faalt in haar inwoners...   Wil je het laatste nieuws in jouw mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief .

Telemonitoring gecompliceerde zwangerschap is veilig

Telemonitoring gecompliceerde zwangerschap is veilig Het op afstand monitoren van vrouwen met een gecompliceerde zwangerschap heeft geen invloed op uitkomst van de zwangerschap. Dat blijkt uit onderzoek van Prof. dr. Mireille Bekker (UMC Utrecht) en prof. dr. Arie Franx (Erasmus MC). Bovendien biedt telemonitoring nog enkele belangrijke kostenbesparende voordelen doordat het aantal ligdagen in het ziekenhuis beperkt wordt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in de Lancet Digital Health. Het bericht Telemonitoring gecompliceerde zwangerschap is veilig verscheen eerst op ICT&health.   Wil je het laatste nieuws in jouw mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief .

Stoppen met roken leidt tot betere psychische gezondheid

Stoppen met roken leidt tot betere psychische gezondheid 7 maart 2023 – Wereldwijd rookt ongeveer 24% van alle volwassenen, maar roken komt tot twee keer zo vaak voor bij mensen met een psychische aandoening. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat roken een oorzakelijke risicofactor kan zijn bij de ontwikkeling van psychische aandoeningen en dat stoppen met roken leidt tot een betere psychische gezondheid….   Wil je het laatste nieuws in jouw mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief .

'Neem de tijd, ook al is de pijn acuut'

'Neem de tijd, ook al is de pijn acuut' Hoofdredacteur James J.R. Huddleston Slater is werkzaam in een algemene praktijk in Groningen met als differentiatie de gnathologie. "Als het gaat over aangezichtspijn: neem een goede anamnese af, blijf klinisch redeneren, gebruik je diagnostische tools, werk met een differentiële diagnose en loop deze helemaal uit," is zijn boodschap voor de beroepsgroep.   Wil je het laatste nieuws in jouw mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief .

Minister Ernst Kuipers in Nij Smellinghe in gesprek over prehabilitatie

Minister Ernst Kuipers in Nij Smellinghe in gesprek over prehabilitatie Praktijk Nij Smellinghe past uitstekend in IZA Minister Kuipers feliciteerde Nij Smellinghe met het goede werk dat we laten zien op het gebied van perioperatieve gezondheid en zorg. "Jullie combineren praktijk, patiëntervaringen en wetenschap en laten met onderbouwing zien dat het werkt. Dat zie je ook terug in de resultaten van jullie onderzoeken op het gebied van prehabilitatie en 'van knieprothese naar werk'', aldus Ernst Kuipers. "Het meer oog hebben voor hoogrisico patiënten, prehabilitatie en daarin samenwerken met de eerste lijn, zoals huisartsen en fysiotherapeuten kan een groot verschil maken voor de patiënt, in zijn herstel en de kosten. Uiteindelijk betaalt de investering in prehabilitatie zich terug, omdat er minder lange liggers zijn en minder complicaties."Dit past uitstekend bij het Integraal Zorgakkoord (IZA). De tip die mini