Doorgaan naar hoofdcontent

Pluk de vruchten van WoTS

 
Pluk de vruchten van WoTS
Van 27 tot en met 30 september is het dan eindelijk zo ver, WoTS 2022 gaat los, en de verwachtingen zijn hooggespannen. Het is de eerste echt grote labbeurs in Nederland sinds 2018 en zelfs corona lijkt geen roet in het eten meer te kunnen gooien. De laatste editie was een prima vierdaagse, en de FHI heeft er ook nu alles aan gedaan om er een geslaagd event van te maken. Er is een fors randprogramma opgetuigd met nieuwe en vertrouwde topics als 'Veiligheid in het lab', 'Optimalisatie van de monsterstroom', en 'Duurzaamheid'. Dit laatste thema neemt snel in belang toe: circulariteit in het laboratorium, energiereductie, minder gebruik van kostbare grondstoffen… De bekende strijd om de 'TechAward' heeft dit jaar ook een duurzaamheidstintje gekregen: stemmers kunnen aanvinken in hoeverre een innovatie rekening houdt met onze planeet. Nieuw is het project 'Duurzaam Lab Challenge', een prijs voor duurzaamste laboratorium en leverancier. Het idee erachter is dat laboratoria en leveranciers hun duurzame oplossingen, idee├źn en handvatten delen. De verzamelde verhalen moeten een inspiratiebron voor anderen zijn om kleinere en grotere stappen te nemen om de sector te vergroenen. Dat is in deze tijd van snel oplopende energieprijzen en grondstoffenschaarste actueler dan ooit. De exposanten hebben er zin in. Iedereen die we spreken staat te popelen om eindelijk weer echt contact te hebben met eindgebruikers. Want zeg nu zelf: videogesprekken zijn heel handig, maar als je voor grote investeringen staat, wil je toch graag even face-to-face met aanbieders kunnen spreken en de technologie met eigen ogen aanschouwen. Dit kan gelukkig weer, en met vier jaar verder in de tijd zijn er tijdens WoTS meer vernieuwingen dan ooit te bewonderen. De exposanten geven zelf ook aan de bezoekers keihard nodig te hebben. De stroom aan 'leads' dreigde op te drogen. Alle nieuwe contacten opgedaan tijdens een beurs genereren voor laboratoriumleverancier onmisbare nieuwe aanwas. Blijven vissen in dezelfde vijver betekent achteruitgang, de toevallige gesprekken die u als bezoeker met de exposanten voert over uitdagingen in het laboratorium leiden tot nieuwe inzichten die uw problemen oplossen en de innovatiemotor op toeren houden. Daarom geloof ik dat beurzen altijd hun bestaansrecht zullen houden. Digitalisering kan dit niet vervangen. De pandemie heeft ons geleerd dat niemand zit te wachten op virtuele beurzen. Het waren stuk voor stuk mislukkingen. Beursorganisaties moesten toch wat, maar ze kunnen uiteindelijk niet zonder u in levenden lijve. Wij als LABinsights staan ook op WoTS, en wel op stand 7F014, dus in hal 7. Kom gerust langs voor een praatje en wellicht rolt er een leuke reportage over uw lab uit in een van de komende edities. Vergeet u zich niet alvast voor in te schrijven, anders is het zo weer 2024. Samen maken we van de WoTS tot een succes. Ik weet zeker dat u de vruchten zult plukken van een bezoek!


Kunstmestproductie met plasmareactor
Annemie Bogaerts, professor chemie aan UAntwerpen, krijgt financiering van de Europese Commissie voor onderzoek naar de inzet van plasmareactoren die stikstof en zuurstof uit de omgevingslucht rechtstreeks kunnen gebruiken om er stikstofoxiden van te maken als grondstof voor kunstmest. Bogaertsen haar team achten de tijd nu rijp het reactorontwerp en de prestaties te optimaliseren, te testen in de praktijk, om vervolgens aan te bevelen welke reactor geschikt is voor opschaling en mogelijke commercialisering. De plasmareactoren zouden theoretisch tot vijf keer minder elektriciteit nodig hebben dan gangbare productieprocessen van meststoffen. De Europese gelden voor dit onderzoek betreffen de 'proof of concept'-beurs van de European Research Council (ERC) van de Europese Commissie, waarmee onderzoekers, verbonden aan een Europese kennisinstelling, gelden kunnen binnenhalen. Aan elk geselecteerd onderzoeksproject wordt vanuit de Europese Commissie 150.000 euro verleend, bovenop de bestaande ERC-beurs.


Contributieverhoging 2023


Genoeg geswiped? Vul je donorkeuze in
Komende tijd worden jongeren met een gerichte campagne gemotiveerd om een keuze in te vullen in het Donorregister. Met de slogan 'Tijd genoeg om je donorkeuze in te vullen' proberen we het percentage jongeren dat een keuze invult in het Donorregister omhoog te krijgen.


Zorgmedewerkers zijn de sleutel tot echte verandering
Werken


Actueel zorgnieuws in jouw mailbox ontvangen?
Direct het hele artikel lezen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.