Doorgaan naar hoofdcontent

Niks mis met een beetje klimaatstress

 
Niks mis met een beetje klimaatstress
Een schuldgevoel als je een vliegreis boekt? Het is een ongemakkelijke emotie, maar ook een nuttige. Ecostress kan aanzetten tot klimaatvriendelijker gedrag. "Dat is de constructieve kant ervan: eco-emoties kunnen motiverend werken."


Nieuwe norm over zuurkasten voor het werken met radioactieve stoffen
NEN-EN 14175-8:2022 specificeert zuurkasten voor het werken met radioactieve materialen ('unsealed'). De specificatie richt zich op eisen met betrekking tot stralingsbescherming. De norm is niet van toepassing op handschoenkasten of 'hot cells', ook niet op α-emitterende radio-isotopen. Het doel van de norm is om richtlijnen op te stellen voor het ontwerp en de controles van deze specifieke zuurkasten voor planner, installateur, operator, assessor en de autoriteiten. Ongeacht deze richtlijnen wordt in het nationale normdocument NPR 4500:2022 aanbevolen om altijd een risico-inventarisatie en -evaluatie uit te voeren voordat radioactieve materialen worden gebruikt.


NZa verhoogt nieuwe tarieven voor 2023
Op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) verhoogt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de (maximum-)tarieven, budgetten en vergoedingsbedragen voor 2023. De verhogingen zijn het gevolg van de...


Master Technische Duurzaamheid
Avans Hogeschool mag van het ministerie van OCW investeren in de nieuwe master 'Material & Energy Transition'. Deze nieuwe master zal halverwege volgende jaar ter accreditatie aan de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) worden voorgelegd en benadert duurzaamheid vanuit een technisch perspectief. De master is de eerste van 7 nieuwe cross-sectorale masters die Avans vanaf 2025 wil aanbieden en die verbonden zijn aan de onderzoekszwaartepunten van de hogeschool. Hiermee richt Avans zich op de grote maatschappelijke uitdagingen en toekomstige transitievraagstukken. Studenten zullen binnen deze master samenwerken met bedrijven en maatschappelijke organisaties om klimaatproblemen technisch op te lossen en nemen daarbij de laatste ontwikkelingen op materiaal- en energiegebied in ogenschouw. Avans Hogeschool streeft ernaar om in september 2024 de eerste studenten voor deze master te ontvangen.


Eerste succesvolle operatie met 3D-geprinte titanium onderkaak
In het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis is voor het eerst een titanium onderkaak geïmplanteerd bij een patiënt met hoofd-halskanker. Deze is volledig gereconstrueerd op basis van 3D MRI- en CT-scans.


Actueel zorgnieuws in jouw mailbox ontvangen?
Direct het hele artikel lezen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.