Doorgaan naar hoofdcontent

Internationale bijwerkingenweek: help medicijngebruik nog veiliger te maken

 

 
 
Internationale bijwerkingenweek: help medicijngebruik nog veiliger te maken
Vandaag start de internationale bijwerkingenweek, een jaarlijkse campagne waar medicijnautoriteit CBG en Bijwerkingencentrum Lareb aan meewerken. Tijdens deze week vragen we aandacht voor het melden van bijwerkingen. Want hoe meer we weten over de bijwerkingen van medicijnen, hoe veiliger medicijnen gebruikt kunnen worden. 
 
Kniedistractie nog geen verzekerde zorg
Zorginstituut Nederland oordeelt dat er onvoldoende bewijs is dat kniedistractie bij patiënten jonger dan 65 jaar met ernstige knieartrose net zo goed is als een knieprothese. Dat betekent dat de behandeling niet uit het basispakket vergoed kan worden. Als er meer onderzoek is gedaan, kan het Zorginstituut kniedistractie opnieuw beoordelen. 
 
Coronapatiënten op afstand monitoren met 'thuismeetpakket'
De almaar stijgende nieuwe COVID-19 besmettingen en daarmee ook het groeiende aantal ziekenhuisopnames zorgen ervoor dat de druk op de zorg weer flink toeneemt. Coronapatiënten komen echter niet altijd, en niet direct, in het ziekenhuis terecht. Zij melden zich, na een positieve testuitslag, eerst bij de huisarts. Een aantal huisartsen uit de regio Rijnmond bekijken nu de mogelijkheid om... 
 
Focus op botgezondheid bij borstkanker in het Catharina Ziekenhuis
Het Catharina Ziekenhuis is begonnen met het toedienen van een halfjaarlijks infuus aan een specifieke patiëntengroep van vrouwen na de overgang met borstkanker. Uit recent onderzoek blijkt dat zo'n infuus met botversterkende middelen de kans op uitzaaiingen in de botten en de kans op botbreuken verkleint. Ook wordt het ontstaan van broze botten (osteoporose) voorkomen.


Actueel zorgnieuws in jouw mailbox ontvangen?
Direct het hele artikel lezen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.