Doorgaan naar hoofdcontent

Stijging kosten basispakket zetten ook in tweede kwartaal door

Stijging kosten basispakket zetten ook in tweede kwartaal door
De kosten van het basispakket (Zorgverzekeringswet) zijn in het tweede kwartaal van 2019 iets lichter gestegen dan in het eerste kwartaal. Op basis van de jongste ramingen van zorgverzekeraars stijgen de kosten voor zorg uit het basispakket over heel 2019 met 4,1 procent naar 46,192 miljard euro. Opvallende kostenstijgingen doen zich voor bij de farmaceutische zorg en in de geestelijke...
Lees verder

Online-keuzehulp geeft ouders advies op maat over HPV-vaccinatie
De keuzetool www.hpvkeuzehulp.nl wordt sinds vandaag door RIVM ingezet om ouders te helpen bij het maken van een geïnformeerde keuze over HPV-vaccinatie. Bezoekers krijgen persoonlijk advies van twee virtuele assistenten, een moeder en een dokter. Ook is er veel achtergrondinformatie te vinden, handig verdeeld in verschillende thema's. Uit onderzoek blijkt dat moeders zeer tevreden zijn over deze...
Lees verder

BN'ers uit de kleren voor eenmalig Net5-programma tegen kanker
Acht bekende Nederlandse mannen gaan volgende maand uit de kleren op Net5 om aandacht te vragen voor prostaat- en teelbalkanker. Een van hen is Simon Keizer, maakte hij zelf bekend in een video op het Instagram-account van de tv-zender.
Lees verder

Eenzaamheidsdeskundige Jeannette Rijks: 'Eenzaamheid kun je niet voor een ander oplossen'
De Week tegen Eenzaamheid (1 tot en met 8 oktober) is weer begonnen, met honderden activiteiten gericht op het vergroten van de bewustwording over eenzaamheid, en op het bij elkaar brengen van mensen. Eenzaamheidsdeskundige van het eerste uur Jeannette Rijks juicht de aandacht voor eenzaamheid toe, maar in eenzame mensen bij elkaar brengen ziet ze niets: "Dat heeft alleen zin voor mensen die zich...
Lees verder

Schrapsessies verminderen complexiteit pgb en lastendruk budgethouders
In het voorjaar van 2019 hebben in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid enkele schrapsessies plaatsgevonden over het pgb waaraan (vertegenwoordigers van) budgethouders en ketenpartners deelnamen. In aanvulling hierop hielden de verenigingen van budgethouders, Per Saldo en Naar keuze in de zomer van 2019 een eigen schrapsessie. Dit samen heeft geleid tot een groot aantal schrap- en...
Lees verder

Treant Zorggroep gaat vijfhonderd banen schrappen
Treant Zorggroep, met ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal, heeft haar medewerkers vanmiddag laten weten van vijfhonderd banen af te moeten, waarbij een deel van de medewerkers waarschijnlijk gedwongen wordt ontslagen. Het gaat dit jaar financieel niet goed met de organisatie en het aantal patiënten in de drie ziekenhuizen neemt af. Dit meldt NOS.
Lees verder

Gedetineerde psychiatrische afdeling PI Vught pleegt suïcide
Medewerkers van de psychiatrische afdeling in de penitentiaire inrichting (PI) in Vught troffen zondagmiddag het levenloze lijf van een gevangene aan. De hulpdiensten werden direct ingeschakeld, maar konden helaas niets meer voor hem doen. Hij heeft suïcide gepleegd, stelde een lijkschouwer al snel vast. Dit meldt Algemeen Dagblad.
Lees verder

Hoge Raad: 'Invoer ayahuasca strafbaar'
De veroordeling van een vrouw wegens de invoer van 33 kilo ayahuasca-thee vanuit Brazilië naar Nederland blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. De thee bevat de stof dimethyltryptamine (DMT), die onder de Opiumwet valt en op grond daarvan niet mag worden ingevoerd.
Lees verder

Experts waarschuwen: 'Rood en bewerkt vlees blijven risico's voor kanker'
Kankerexperts wereldwijd ondersteunen de aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF): eet per week maximaal drie porties rood vlees en beperk het eten van verwerkt vlees. Deze waarschuwing volgt op claims van NutriRECS dat het niet nodig zou zijn om minder vlees te eten. Zorgwekkende claims, vinden experts in voeding en kanker. Dit meldt WKOF.
Lees verder

Ook bij jeugdzorgwerkers is vrij nu echt vrij
Na de werknemers in de gehandicaptenzorg krijgen nu ook mensen die in de jeugdzorg werken het recht om buiten werktijd niet bereikbaar te zijn. Dat zogeheten recht op onbereikbaarheid wordt in hun cao vastgelegd, melden vakbonden FNV en CNV. Ook krijgen de jeugdzorgers een loonsverhoging.
Lees verder