Doorgaan naar hoofdcontent

Adolescenten aan de pil hebben meer depressieve symptomen

Adolescenten aan de pil hebben meer depressieve symptomen
Adolescenten die orale anticonceptiva gebruiken, rapporteren meer depressieve symptomen dan leeftijdsgenoten die niet aan de pil zijn. Dit blijkt uit Nederlands onderzoek van Anouk de Wit e.a. waarover zij in JAMA Psychiatry publiceren. Zij kunnen niet zeggen of er sprake is van een causaal verband.
Lees verder

NZa: 'Voldoende acute zorg ondanks SEH-stops'
Ondanks dat het aantal tijdelijke stops op spoedeisendehulpafdelingen toeneemt, is de acute zorg voldoende toegankelijk. Ook lijkt de sluiting van MC Slotervaart niet veel impact gehad te hebben op het aantal SEH-stops in Amsterdam.
Lees verder

Feitelijk waren artsen zelden meer dan figuranten
Het is door preventie dat we zo'n hoge levensverwachting hebben. Maar dat is niet hetzelfde als preventieve geneeskunde, allerminst. Artsen hebben zichzelf steeds een heldenrol toegekend in de gezondheidsrevolutie, die begon halverwege de negentiende eeuw. Feitelijk waren artsen zelden meer dan figuranten; vaak stonden ze aan de verkeerde kant: die van de behoudende elite.
Lees verder

Water staat de longarts aan de lippen
Het aantal longartsen groeit niet en taakherschikking komt maar mondjesmaat van de grond. Ondertussen groeit de zorgvraag exponentieel. Herbezinning is dringend nodig.
Lees verder

Fiere Margriet
Op de terrassen langs de Dijle zie ik een beeld. Een liggende vrouwengestalte, geheel naakt, ongeschonden. Een serene blik op het gelaat. Voorbijgangers kijken op haar neer. Wat heeft dat te beduiden?
Lees verder

Artsen: 'HPV-vaccinatie ook inzetten tegen genitale wratten'
Kinderartsen en dermatologen pleiten ervoor dat de vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) wordt uitgebreid met vaccinaties tegen HPV-type 6 en 11 die genitale wratten veroorzaken.
Lees verder

Verlepte bloementuinen
Hoe jong of oud de patiënt ook is, meer vrijheid voelen om te spreken over gynaecologische problemen lucht op. Zo vraag ik aan het eind van mijn stage aan een patiënte van tachtig jaar of zij met een spiegeltje wil meekijken bij de inspectie van het gynaecologisch lichamelijk onderzoek.
Lees verder

Bedot
Waar was u vorige week toen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aankondigde dat er voor een eerste consult geen fysiek contact meer nodig was om een dbc te openen?!
Lees verder

Open die deur van de spreekkamer
Ik had het idee nog niet ter tafel gebracht of ik werd bedolven onder afkeurende opmerkingen. 'Wat denk je wel niet?' 'Ik moet er niet aan denken!' 'Je denkt toch niet dat ik nog ga veranderen?'
Lees verder