Doorgaan naar hoofdcontent

PW: Aan de bal

Aan de bal
De geneesmiddelenwereld is dynamisch en complex: nieuwe geneesmiddelen komen op de markt, kennis over bestaande geneesmiddelen wijzigt voortdurend. De apothekers van het Geneesmiddel Informatie Centrum zorgen dat de informatie in het Informatorium Medicamentorum constant meewijzigt. Maar het is niet zo dat apothekers automatisch aan de bal zijn. Van buitenaf komt veel op hen af.
Lees verder

Duale plaatjesremming even effectief bij verkorte periode
Duale plaatjesremming (DAPT) na een percutane coronaire interventie (PCI) gedurende meer dan 12 maanden leidt tot meer grote bloedingen en niet-cardiale sterfte in vergelijking met maximaal 6 maanden DAPT. Voor patiƫnten met acuut coronair syndroom (ACS) is kortdurende DAPT even effectief en veilig als DAPT gedurende 12 maanden.
Lees verder

Zij-instromers in strijd tegen personeelstekort
In de regio's Midden-Nederland en Amsterdam zijn 42 zij-instromers gestart met een nieuwe verkorte BBL-opleiding voor apothekersassistent. Dat is het resultaat van wervingsacties van Stichting Bedrijfsfonds Apotheken (SBA) en apothekersverenigingen om het grote tekort aan apothekersassistenten aan te pakken.
Lees verder

Stijging aantal meldingen bijwerkingen rode gistrijst
Het aantal meldingen van bijwerkingen na gebruik van rode gistrijst is sinds juli 2017 gestegen van 16 naar 74, concludeert Bijwerkingencentrum Lareb. Consumenten blijken onvoldoende op de hoogte van de mogelijke gevaren van deze supplementen.
Lees verder

Nodig: onderscheid (non-)lipsomale formuleringen
Om medicatiefouten te voorkomen moet er een duidelijker onderscheid komen tussen liposomale en non-liposomale formuleringen van geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof.
Lees verder

NZa: nog steeds veel schijnkeuze in zorgpolissen
Zorgverzekeraars bieden binnen concerns nog steeds veel dezelfde zorgpolissen aan, onder verschillende merknamen en voor uiteenlopende premies. Dat maakt het voor verzekerden onnodig lastig om te kiezen, concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de Monitor Zorgverzekeringen 2019.
Lees verder