Doorgaan naar hoofdcontent

GGZ: 64

64
 Anoniem 'Hoelang heeft u al last van deze dwanghandelingen en gedachten?''Last?'De arts in opleiding, die mijn intakegesprek voor de kliniek leidt, en ik kijken elkaar vragend aan.Ik probeer uit te leggen dat mijn denkwijze, mij juist nog enigszins houvast biedt in het dagelijks leven. Als kleuter mocht ik alleen op de zwarte tegels springen wanneer ik onderweg was naar mijn opa en oma. Als het lukte geen enkele andere kleur tegel te raken, zouden zij thuis klaar staan om mij op...
Lees verder

Ervaringsdeskundigheid en antipsychotica
Door: Natasja Vermoten "Kijk hoe bruin ik ben!"Tom trekt ongegeneerd zijn joggingbroek een stuk naar beneden en lacht. Een rand schaamhaar springt in mijn blik en ik ben mij ineens sterk bewust van de oorsprong van het woord. Ik bloos. Toch grinnik ik om zijn verrassende vrijpostigheid. De duidelijke zonnescheiding, daar was het hem om te doen. Hij zet koffie terwijl ik weer bijkleur.Tom is cliĆ«nt bij mijn organisatie. Een tijdje geleden werd hij gediagnosticeerd met kanker en belandde...
Lees verder

De buurman die nooit pianoles gaf
 Door: Krissie van den Broek Het waait hard en miezert een beetje maar toch gaan we naar buiten toe. Tegenover elkaar zitten en een gesprek voeren lukt je niet dus gaan we lopen, iedere week opnieuw. Ik laat jou de route kiezen want je kent de stad inmiddels op je duimpje. Als je iedere dag op zoek moet naar een plek om te kunnen slapen gaat dat natuurlijk rap. Soms lukt het om bij vage kennissen op de bank te bivakkeren, maar veel vaker is er alleen de straat. Als we voor de...
Lees verder

Woensdagen zijn goede dagen
 Door: Ilse Groen Vandaag is het woensdag en eigenlijk vind ik dat best leuk. Woensdagen zijn goede dagen. Woensdagen hebben structuur. Woensdagen geven rust. Woensdagen zijn geel en dat is eigenlijk best wel een mooie kleur. Op woensdagen weet ik wat er komen gaat. Op woensdagen heb ik een afspraak met mijn psychiater. Ik speel nog even op mijn telefoon terwijl ik in de wachtkamer zit. Het is net na 14.00 als ik deur open hoor gaan en een bekend gezicht in de deuropening...
Lees verder

Je moet het maar durven, doodgaan
 Door: Lizanne Dag drie van mijn verblijf in de eetstoornissenkliniek: tijd voor een lesje psycho-educatie. Een kleurig taartdiagram getiteld 'prognose' prijkt op het scherm. De sociotherapeut vertelt: "een derde van de mensen met een eetstoornis komt er helemaal vanaf. Nog eens dertig procent wordt beter, maar blijft gevoelig voor een terugval." In het oranje zien we de dertig procent die levenslang last zal houden van eetproblemen. De kleinste taartpunt is rood ingekleurd: tien...
Lees verder