Doorgaan naar hoofdcontent

De opkomst en ondergang van BIG II

ZORGVISIE
De opkomst en ondergang van BIG II
De Wet BIG II moest eindelijk het onderscheid regelen tussen mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen. Maar na een storm van protest onder verpleegkundigen moeten de veldpartijen en minister Bruins terug naar af.
Lees verder

'Geef hbo-verpleegkundigen meer ruimte'
Geef hbo-verpleegkundigen meer ruimte voor wat zij kunnen toevoegen aan de zorg en wat patiënten nu missen. 'Het is zo mooi als verschillende generaties verpleegkundigen bij elkaar gaan zitten, zich kwetsbaar opstellen en van elkaar proberen te leren', zegt Margreet van der Cingel, lector Leiderschap & Identiteit in het verpleegkundig domein.
Lees verder

Waarom Nij Smellinghe 70 schoonmakers in dienst neemt
Na dertig jaar de schoonmaak te hebben uitbesteed, neemt ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten het schoonmaakheft in eigen handen. Directeur Bedrijf en Gebouwen Folkert Brouwers legt uit waarom. 'Nij Smellinghe ziet er een strategisch voordeel in om de expertise zelf in huis te halen.'
Lees verder

'Klachtenmanagement: van constateren en oplossen, naar leren en verbeteren'
Dit terwijl het belangrijkste motief van de cliënt/patiënt om de klacht in te dienen juist is, dat het niet iemand anders overkomt en de kwaliteit van zorg verbetert. Als expertisecentrum op het gebied van klachten, calamiteiten en geschillen in de zorg en welzijn reflecteert Quasir op deze constatering en biedt Quasir aan managers, beleids-/kwaliteitsadviseurs en […]
Lees verder

Ziekenhuizen verstoppen door patiënten op 'verkeerde bed'
Ziekenhuizen liggen steeds voller met patiënten die daar eigenlijk niet meer thuis horen. Grote topklinische ziekenhuizen hebben gemiddeld per dag vijftien tot vijftig patiënten op een 'verkeerd bed'. Daardoor stagneert de doorstroom en moeten mensen langer wachten op operaties.
Lees verder

Wethouder Rotterdam: 'Stop met ambulantisering ggz'
De grens van ambulantisering is bereikt. Dat zei de Rotterdamse wethouder van Volksgezondheid, Zorg, Ouderen en Sport, Sven de Langen (CDA) in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over personen met verward gedrag.
Lees verder

Wachtlijsten langdurige zorg lopen sterk op
Wachtten in 2017 nog 9100 cliënten op langdurige zorg, afgelopen juli was dat opgelopen naar 16.400. De grootste stijging betreft mensen die op korte termijn zorg nodig hebben: in 2017 waren dat er 421, nu zijn het er 1233.
Lees verder