Doorgaan naar hoofdcontent

Wet Zorg en Dwang: ‘IGJ blijft ook rol van optredend toezichthouder pakken’

ZORGVISIE
Wet Zorg en Dwang: 'IGJ blijft ook rol van optredend toezichthouder pakken'
In het overgangsjaar van de nieuwe Wet Zorg en Dwang (Wzd) neemt de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op voorstel van minister de Jonge een lerende rol aan als toezichthouder. Dat betekent niet dat ze niet ingrijpt als er sprake is van onzorgvuldige uitvoering van dwang of wanneer de veiligheid van cliënten in het geding is.
Lees verder

Alle coassistenten willen een vergoeding: 'De studie moet aantrekkelijk blijven'
Coassistenten krijgen geen vergoeding voor hun werk in een perifeer ziekenhuis. Daar moet verandering in komen, vindt belangenorganisatie De Geneeskundestudent. Verschillende zorgprofessionals breken 'een lans voor de co'.
Lees verder

Nieuwste poging van kabinet tot verruiming WNT
Op 20 juni 2019 is het Wetsvoorstel Wijziging van de WNT ter consultatie gepubliceerd. Een in het oog springende wijziging is de verruiming van het begrip 'gelieerde rechtspersoon'.
Lees verder

Wet zorg en dwang: 'Te weinig aandacht voor goede en zinnige zorg'
In aanloop van de Wet zorg en dwang (Wzd) wordt teveel gesproken over de positie van de professional en de organisatie, in plaats van over goede zorg voor de cliënt, zo stelt ethicus Hans van Dartel.
Lees verder

Mosae Zorggroep Maastricht wil snel fuseren
De Mosae Zorggroep in Maastricht wil op korte termijn fuseren of een samenwerkingsverband om de toekomst veilig te stellen. "Binnen een half jaar moet er duidelijkheid komen", zegt Rienk Goodijk, voorzitter van de raad van toezicht.
Lees verder

Kwart zorgaanbieders te laat met inleveren jaarverslag
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft 1078 zorginstellingen vorige maand een brief gestuurd waarin ze aankondigt een boete op te leggen, omdat ze hun jaarverslag over 2018 niet hebben ingeleverd. Uiterlijk over drie weken beslist de inspectie of ze daadwerkelijk die last onder dwangsom krijgen.
Lees verder

Elektronische identificatie naar hoger plan tillen
De Europese Verordening (eIDAS) en de Nederlandse Wet Digitale Overheid (WDO) die naar verwachting op 1 januari 2020 in werking treden, regelen dat patiënten veilig, toegankelijk en betrouwbaar kunnen inloggen bij zorgdienstverleners met zogeheten elektronisch identificatiemiddelen (eID). De ins en outs uit van eID's.
Lees verder