Doorgaan naar hoofdcontent

Wet BIG II over verpleegkundigen mogelijk van tafel

Wet BIG II over verpleegkundigen mogelijk van tafel
Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft een 'verkenner' in de arm genomen die in kaart moet brengen of het nieuwe onderscheid tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen kan doorgaan. Werkgevers en werknemers in de zorg hadden om die nieuwe indeling gevraagd, maar buiten het verzet van een flink aantal verpleegkundigen gerekend.
Lees verder

OM: 'Geen twijfel aan goede bedoelingen van deze arts'
Het Openbaar Ministerie heeft deze week een video online gezet over de vervolging van een specialist ouderengeneeskunde. Deze arts verleende voorjaar 2016 euthanasie aan een diepdemente patiënt op basis van een schriftelijke wilsverklaring en moet komende maandag en woensdag voor de strafrechter in Den Haag verschijnen.
Lees verder

In mijn afwezigheid
Wat als er in mijn afwezigheid een complicatie is opgetreden bij een door mij geopereerde patiënt? Als er een niet-radicale pathologie-uitslag is binnengekomen? Als ik iets over het hoofd heb gezien op de afdeling of de poli? Of een klacht heb gekregen van een ontevreden patiënt via de klachtenfunctionaris?
Lees verder

Andere mindset, minder lab
Maatregelen als onderwijs, intensieve supervisie en aangepaste ordersystemen kunnen ervoor zorgen dat artsen minder laboratoriumonderzoek aanvragen. Dit schrijven Renuka Bindraban e.a. in een Nederlandse studie, gepubliceerd in de JAMA.
Lees verder

Huisarts opnieuw verdacht in zedenzaak
De politie heeft een huisarts uit Brunssum aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van een patiënt, zo meldt dagblad De Limburger.
Lees verder

'Slechts' een mentale kwestie
Angela Merkel is inmiddels minstens drie keer bij een openbare gelegenheid getroffen door een trilaanval. De eerste keer werd het nog afgedaan als een gevolg van te weinig drinken. De tweede keer liet haar woordvoerder weten dat het 'slechts' een mentale kwestie was
Lees verder

Onderscheid tussen verpleegkundigen valt slecht
De Wet BIG II had vanaf volgend jaar het onderscheid moeten regelen tussen hbo- en mbo-verpleegkundigen. Deze zomer ontstond er onrust over. De beroepsvereniging schort steun aan de wet op en minister Bruins ziet 'die wet op deze manier niet vliegen.' Opvallend; als de poging tot differentiatie nu strandt, is dat niet voor het eerst.
Lees verder

Wanda de Kanter was een overtuigende Zomergast
De uitzending van het VPRO-programma Zomergasten met longarts Wanda de Kanter trok zondagavond 434 duizend kijkers, zo bleek uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.
Lees verder

Dankzij algoritmes minder alarmen op de ic
Minder alarmen en daarmee mogelijk minder 'alarmmoeheid' bij verpleegkundigen: dat hebben Rohan Joshi e.a. van de Technische Universiteit Eindhoven kunnen bewerkstelligen met behulp van bepaalde algoritmes.
Lees verder