Doorgaan naar hoofdcontent

Mijn innerlijke leeuw

Mijn innerlijke leeuw
Verwoed trappend fiets ik me het apelazarus om snel weer aan de middagraadpleging te beginnen. Ik heb net een huisbezoek afgelegd in het woonzorgcentrum een dorp verderop en als ik nu heel hard doorfiets, haal ik het misschien nog net om bij een kop koffie de krant in te kijken. Woensdag werd er namelijk een artikel aangekondigd dat ik zeker wil lezen...
Lees verder

Cognitieve achteruitgang na perioperatief, subklinisch herseninfarct
Bij 1 op de 14 patiënten ouder dan 65 jaar komen na een niet-cardiologische operatie subklinische herseninfarcten voor. Deze geven een verhoogd risico op cognitieve achteruitgang een jaar na de operatie. Dit beschreven Marko Mrkobrada e.a. onlangs in een prospectieve cohortstudie in The Lancet.
Lees verder

Driekwart patiënten maakt extra zorgkosten
Een meerderheid van de patiënten maakt voor eigen rekening extra zorgkosten. Hoewel dit bij de meeste patiënten níet leidt tot zorgmijden of uitstellen van zorg, maakt Patiëntenfederatie Nederland zich er toch zorgen over.
Lees verder

The Voice Medicines
Verbaasd kijkt het meisje naar haar moeder en begint dan te huilen. Maar moeder houdt haar strak in bedwang, zodat goed gezien kan worden hoe ziek het meisje is. Dat is belangrijk! Want via deze video, en de notities van de lokale dokter, gaan wij, de dokters uit het rijke Westen, beslissen of dit meisje in aanmerking komt voor behandeling met zeer kostbare enzymtherapie.
Lees verder

Hé, ik probeer je een compliment te geven
Ik was onder de indruk van de zorgvuldigheid en overzichtelijkheid waarmee de voorraad in de kast was ondergebracht. Waarna ik haar hiermee complimenteerde. Zij antwoordde met een beetje een strenge blik: 'Het kan altijd beter.' Teflon: mijn compliment kwam totaal niet aan.
Lees verder

In de beperking toont zich de meester
Ria woont al haar hele leven bij Amarant, zij ging er naar speciaal onderwijs en begon met schilderen op het activiteitencentrum. Niemand weet wat haar bezighoudt, maar door te leren schilderen met olieverf is dat haar manier van communiceren geworden.
Lees verder

Minister: 'Wet toetreding zorgaanbieders hoeft niet aangescherpt'
Minister Hugo de Jonge van VWS ziet geen reden de Wet toetreding zorgaanbieders aan te scherpen naar aanleiding van de resultaten van onderzoek van het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ). Uit dat onderzoek bleek dat bijna 60 procent van de bestuurders van zorgorganisaties die verdacht worden van zorgfraude al eerder met justitie in aanraking zijn geweest.
Lees verder

Oorlog in mijn hoofd
'Als ik haar met ontlasting in bed zie liggen en die geur ruik, zie ik flitsen van Korea voor me. Schouder aan schouder lagen we in schuttersputjes op de vijand te wachten. Onze behoeften deden we gewoon naast elkaar. De beelden zijn zo levensecht dat ik er boos en misselijk van word. Ik word ook boos op mijn vrouw.'
Lees verder

Bruins: 'Ziekenhuizen mogen cao-acties niet beperken of bestraffen'
Het recht om actie te voeren voor een betere cao mag niet zomaar worden beperkt of bestraft. Dat schrijft minister Bruno Bruins naar aanleiding van signalen van actievoerende medewerkers die zich geïntimideerd voelen door ziekenhuisbestuurders.
Lees verder