Doorgaan naar hoofdcontent

Farmaceut hield informatie achter over duurste medicijn ooit

Farmaceut hield informatie achter over duurste medicijn ooit
De producent van Zolgensma, een middel tegen spinale musculaire atrofie (SMA), hield informatie over datamanipulatie achter tot na registratie van het middel door de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA. Een maand na de markttoelating liet farmaceut AveXis aan de FDA weten dat er een probleem is met bepaalde gegevens die uit dierproeven kwamen.
Lees verder

Bij ongezonde hart en vaten vaker dementie
Hoe beter de cardiovasculaire gezondheid op vijftigjarige leeftijd, hoe kleiner de kans op dementie. Dit vonden Séverine Sabia e.a. in een prospectieve cohortstudie onder 7899 participanten, gepubliceerd in The BMJ.
Lees verder

Geen voortgang in debat ervaringseisen spoedzorg
Welke deskundigheid moet een arts hebben die op de SEH patiënten ontvangt en beoordeelt? Moet je deze deskundigheid uitdrukken in ervaringsjaren, zoals de Nederlandse Vereniging van SEH-artsen (NVSHA) voorstelt of in behaalde competenties zoals de Federatie Medisch Specialisten (FMS) wil?
Lees verder

400 extra sterfgevallen tijdens hittegolf
Tijdens de hittegolf van 22 tot en met 27 juli zijn bijna 400 mensen meer overleden dan in een gemiddelde Nederlandse zomerweek. In totaal stierven in die periode bijna 3000 mensen, een stijging van ruim 15 procent, zo becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek. Veruit de meeste overledenen waren boven de 80 jaar.
Lees verder

AI-algoritme ziet aanwijzingen voor atriumfibrilleren in sinusritme
Kunstmatige intelligentie (AI) kan helpen bij het analyseren van ecg's om atriumfibrilleren te herkennen. Terwijl op die geanalyseerde ecg's sprake is van een sinusritme. Onderzoeker Jeroen Hendriks spreekt van een mogelijke paradigmashift.
Lees verder

Ggz gebukt onder financiële druk
De houdbaarheid van de geestelijke gezondheidszorg in Nederland staat onder druk. De grotere ggz-instellingen leveren zorg onder grote financiële druk, omdat ze gevangen zitten in een systeem van omzet- en prijsplafonds.
Lees verder

Te mooi om waar te zijn
Trouwe lezers herinneren zich nog wel dat ik veel heb geschreven over het regelmatig je behandelresultaat/outcome monitoren (ROM) in de ggz. En dan vooral over de haken en ogen die eraan zitten om die gegevens te beschouwen en te gebruiken als wetenschappelijk betrouwbare meting in plaats van als monitoring.
Lees verder

Ook patiëntenstop VGZ in ziekenhuis Zuyderland
In ziekenhuis Zuyderland in Heerlen en Sittard-Geleen dreigen de budgetten voor VGZ-verzekerden voor 2019 te worden overschreden. Voor een aantal planbare operaties is daarom tot eind dit jaar een extra wachttijd van acht weken ingesteld.
Lees verder

Laurentius ziekenhuis onder verscherpt toezicht
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft het Laurentius Ziekenhuis in Roermond voor zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld vanwege tekortkomingen in het thema 'goed bestuur'. De raden van bestuur en toezicht bestaan nu beide namelijk maar uit één persoon.
Lees verder