donderdag 4 juli 2019

Wat kost zo’n aios nou eigenlijk?

Wat kost zo'n aios nou eigenlijk?
De ok-planning zal ongetwijfeld iets ruimer zijn geweest dan in het pre-aios-tijdperk, maar lekker doorwerken was een gangbaar adagium. Geen idee of ik uiteindelijk een 'kostenneutrale' aios was.
Lees verder

Iets minder Nederlanders doen Vlaams toelatingsexamen geneeskunde
368 Nederlanders deden dinsdag een poging om toegelaten te worden tot een van de Vlaamse geneeskundeopleidingen. In totaal deden 5522 kandidaten mee aan het toelatingsexamen, dat jaarlijks plaatsvindt op één locatie in Brussel. Er is plek voor 1153 nieuwe geneeskundestudenten.
Lees verder

Dokters en sterfbedden
Sommige, of nee, verreweg de meeste van onze handelingen kun je niet binnen de veilige omheining van een protocol krijgen. Zo weet niemand hoe vaak u op uw scherm mag kijken terwijl de patiënt tegenover u zit. Of hoeveel telefoontjes u tijdens zo'n gesprek mag beantwoorden. Of welke disciplinaire maatregelen u tegemoet kunt zien als u een patiënt drie kwartier laat wachten. Vooral dat laatste, helaas niet-bestaande, protocol zou mij erg aanspreken.
Lees verder

Abu Dhabi en Dubai: dichtbij en veraf
Voor een collega schrijf ik een recept uit, we werken bij dezelfde grote private zorgaanbieder, de tweede grootste in de Verenigde Arabische Emiraten. Onthoudt dat woordje 'verenigde'.
Lees verder

Effect van mirtazapine als slaapmiddel niet aangetoond
Artsen zouden mirtazapine niet als slaapmiddel moeten voorschrijven, want er is geen degelijk bewijs dat het effectief is voor deze indicatie. Dit schrijft Marielle Nieuwhof in het GeBu.
Lees verder

Obligaties Bernhoven nu ook voor bewoners uit de regio
Na medisch specialisten en personeelsleden kunnen nu ook inwoners van de regio en professioneel beleggers investeren in obligaties in ziekenhuis Bernhoven. Het ziekenhuis wil 20,5 miljoen euro binnenhalen met de obligaties.
Lees verder

Balanceren in de spreekkamer
Een minderjarig kind met ouders in (v)echtscheiding, die na die scheiding nog even blijven doorvechten: dat betekent gedoe. En dat is soms ook merkbaar in de spreekkamer.
Lees verder

Vakantie – one happy island
Ik voel me na anderhalf jaar helemaal thuis op vakantie-eiland Aruba. Als ik naar huis rij door de chaos, denk ik inmiddels: mijn chaos. Van kinds af aan had ik al een fascinatie voor de Caraïben, de zee en de piraten.
Lees verder

13-wekenecho voor alle zwangere vrouwen
De 13-wekenecho komt vanaf eind volgend jaar beschikbaar voor alle zwangere vrouwen.
Lees verder