Doorgaan naar hoofdcontent

NZa werkt toe naar ‘regiospecifieke aanpak’

ZORGVISIE
NZa werkt toe naar 'regiospecifieke aanpak'
Amsterdam Noord gaat zorg en welzijn anders organiseren, dwars door de schotten heen. Bijzonder is dat de NZa al vanaf het begin is betrokken en het project 'Beter samen in Noord' als proeftuin ziet. 'Wij denken dat regiospecifieke aanpak de toekomst is van de zorg.'
Lees verder

Marcel Canoy: 'Paarse krokodil zit patiëntgerichte zorg in de weg'
Hoe bereiden we het zorgstelsel zo goed mogelijk voor op een nieuwe recessie? Daar hoopt minister van financiën Wopke Hoekstra na de zomer antwoord op te krijgen. Onlangs deelde Wim Groot zijn visie en ideeën op dit thema. Dit keer is het de beurt aan collega-econoom Marcel Canoy. 'Zorginitiatieven die wél echt willen uitgaan van de patiëntbehoefte, worden opgezadeld met bureaucratische nachtmerries'.
Lees verder

'Ziekenhuizen, stop met mee onderhandelen medicijnprijzen'
Ziekenhuizen moeten niet meer mee onderhandelen over nieuwe geneesmiddelen waar een financieel arrangement voor is afgesloten. In plaats daarvan kunnen ze die energie steken in het tijdig beschikbaar zijn van nieuwe medicijnen voor hun patiënten. Dat is een van de aanbevelingen van een onderzoek van SiRM en Common Eye, in opdracht van het ministerie van VWS. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) wil dat er voor veel meer monopolie medicijnen financiële arrangementen worden vastgelegd.
Lees verder

Slimme sensoren maken zorg beter
Internet of Things, ofwel slimme voorwerpen die verbonden zijn met het internet, kunnen een bijdrage leveren in de zorg. 'Er lopen al veel projecten die gebruikmaken van sensoren', vertelt traumachirurg Taco Blokhuis.
Lees verder

'Voorkom ziekenhuisopnames van ouderen die langer thuis wonen'
Henriëtte van der Roest, momenteel werkzaam als senior researcher bij ZorgDNA, is vanaf september programmahoofd Ouderen bij het Trimbos-instituut. Ze is positief over de ideeën van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om ouderen langer thuis te laten wonen omdat het voor de kwaliteit van leven een stuk beter is. Er moet wel een en ander gebeuren om dat mogelijk te maken en er is ook een keerzijde.
Lees verder

Amsterdam-Noord wil één bestuurlijk akkoord zorg en welzijn
Zorgaanbieders en gemeente willen in Amsterdam-Noord de verbinding leggen tussen zorg en welzijn, overal waar deze nodig is. Bestuursvoorzitter Edwin van der Meer van het BovenIJ ziekenhuis en tevens voorzitter van de Krijtmolenalliantie (KMA): 'Wij willen één bestuurlijk akkoord zorg en welzijn voor onze regio.'
Lees verder

Geen oog voor expertise patiënt
Marius Buiting (58) heeft al ruim tien jaar ervaring als hart- en vaatpatiënt. Hij observeert en constateert, maar merkt dat de zorg niet ontvankelijk is voor tips van patiënten.
Lees verder