Doorgaan naar hoofdcontent

Internationale gezondheidscrisis Ebola: wat betekent dat voor Nederland?

ZORGVISIE
Internationale gezondheidscrisis Ebola: wat betekent dat voor Nederland?
Het International Health Regulations Emergency Committee, onderdeel van de WHO, luidde op 17 juli de noodklok wegens de ebola-epidemie in de Democratische Republiek Congo. De uitbraak duurt al ruim een jaar, en met inmiddels ruim 1500 duizend overleden patiënten is de virusziekte nog lang niet onder controle. Daarnaast worden er ebola patiënten gedetecteerd in nieuwe gebieden. Dit alles leidde ertoe dat de commissie een internationale gezondheidscrisis heeft uitgeroepen.
Lees verder

Laurens van der Tang: 'De fragmentatie in de zorg-ict is enorm'
Hij begon op een zolderkamer met het bedrijf dat inmiddels is overgenomen door Philips. Laurens van der Tang, ceo VitalHealth: 'We slaan onze vleugels uit in Europa, maar houden toch een bepaalde eigenheid.' Er blijven zorgen, bijvoorbeeld over de ontwikkeling van standaarden en de rol van de AVG.
Lees verder

Zo kunnen bestuurders zich inzetten voor veilige zorgrelaties
Het is de verantwoordelijkheid van bestuurders beleid te voeren op en afspraken te maken over veilige zorgrelaties. Dat staat in de aangepaste Leidraad Veilige zorgrelatie van het ministerie van VWS. Deze verantwoordelijkheid kunnen zij op verschillende manieren uitdragen.
Lees verder

'Psychiaters verdienen bestuurlijke stem'
De rol van medisch specialisten in ggz-instellingen verandert. Psychiaters moeten nadrukkelijker kunnen meebeslissen over het reilen en zeilen van ggz-instellingen en er moeten medische staven worden gevormd. Dat is een van de aanbevelingen uit de Positioneringsnota medisch specialisten in de ggz, die is geschreven door een werkgroep bestaande uit psychiaters, klinisch geriaters en een kinderarts.
Lees verder

Bruins neemt verlies op chronisch zieken onder de loep
Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg gaat in kaart brengen of zorgverzekeraars inderdaad voorspelbaar verlies lijden op chronisch zieken. Het verschil in rendement tussen gezonde en zieke verzekerden bedraagt per verzekerde gemiddeld 175 euro per jaar.
Lees verder

'Verandering van organisatie, gedrag en cultuur essentieel voor zelfsturing'
Zelfstandig, zelfverantwoordelijk, resultaatverantwoordelijk, zelforganiserend, zelfsturend… Niet-traditionele teams binnen de zorg worden op veel manieren aangeduid. Maar wat zijn precies de verschillen? En welke vorm wordt het meest gekozen? Anneke Offereins, als promovendus verbonden aan de Hogeschool Utrecht, geeft antwoord op deze vragen. Momenteel onderzoekt zij de effecten van een bottom-up veranderinterventie op de kwaliteit van de verpleeghuiszorg, het werk en de organisatie.
Lees verder

Zorg thuis: 'Er komt een tijd dat de patiënt niet anders wil'
Zilveren Kruis heeft de afgelopen tijd met meer ziekenhuizen soortgelijke afspraken gemaakt. 'Het is bijzonder dat we dit nu samen met een academisch ziekenhuis doen', zegt Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop bij Zilveren Kruis. 'Een academisch ziekenhuis is ook een instituut voor wetenschappelijk onderzoek. Hier kunnen we meteen gedegen onderzoek naar de resultaten laten uitvoeren, effecten […]
Lees verder