Doorgaan naar hoofdcontent

‘Huisarts kiest zelf rol bij ambulante dwangzorg’

'Huisarts kiest zelf rol bij ambulante dwangzorg'
Huisartsen kiezen zelf of zij een rol willen vervullen, en zo ja welke, bij het verlenen van onvrijwillige, ambulante zorg aan psychogeriatrische of verstandelijk gehandicapte patiënten. Dat zegt VWS-minister Hugo de Jonge in een roadmap tot de invoering van de nieuwe Wet zorg en dwang (Wzd).
Lees verder

Meer obesitaspatiënten naar specialist
Steeds meer Nederlanders laten zich specialistisch behandelen voor obesitas. Deze behandelingen komen vaker voor bij mensen met lagere inkomens, blijkt uit onderzoek van het CBS.
Lees verder

Niet genezende kunde
De afgelopen zes weken in een Engels hospice waren in alle opzichten leerzaam. Ik ben zeer geraakt ben door de wijze waarop palliatief specialisten hier zorg verlenen aan terminaal zieke patiënten en hun familie. Maar laat ik eerst een belangrijk verschil benoemen met Nederland.
Lees verder

Hof handhaaft boete voor nalatige kinderarts
Een kinderarts is in hoger beroep veroordeeld voor nalatigheid bij de behandeling van een tienjarige patiënt, die overleed na een niet gediagnosticeerde hersenbloeding.
Lees verder

Anderhalvelijnszorg goed alternatief voor ziekenhuiszorg
Een flinke daling van de zorgkosten per patiënt, kortere wachttijden, tevredenheid bij de patiënten en geen nadelige gevolgen voor de gezondheid. Dat zijn in grote lijnen de vruchten van een jarenlange proef in Zuid-Limburg met anderhalvelijnszorg.
Lees verder

'Let op ouderen met oorlogsverleden'
Wees bedacht op signalen van trauma door een oorlogsverleden en verminder de afhankelijke positie van de oudere en de daarbij behorende angsten door deze patiënt zoveel mogelijk regie te geven. Dat adviseert ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.
Lees verder

MSB Ikazia vindt patiëntenstop VGZ onwenselijk
Het is onwenselijk dat patiënten niet meer kunnen worden behandeld in het ziekenhuis van hun voorkeur en dat huisartsen niet kunnen doorverwijzen naar een ziekenhuis waar ze goede contacten mee hebben.
Lees verder

Koude sanering
Disclaimer! Ik ben lid van de raad van toezicht van een zelfstandige behandelcentrum (zbc) op het gebied van chronische pijnrevalidatie. In die hoedanigheid kijk ik wel eens naar het stelsel vanaf 'de andere kant' en als ik van die andere kant kijk, maak ik me zorgen.
Lees verder

Te vroeg geboren, later minder goede sociale relaties
Te vroeg of te licht geboren kinderen hebben op volwassen leeftijd een kleinere kans op het opdoen van seksuele ervaringen, het krijgen van kinderen en op romantische relaties, al zijn deze relaties wel van goede kwaliteit.
Lees verder