woensdag 12 juni 2019

Nieuwe leerstoel binnen Academische Werkplaats Bartiméus-VU

Nieuwe leerstoel binnen Academische Werkplaats Bartiméus-VU
Paula Sterkenburg is per 1 juni benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Mensen met een visuele, of visuele en verstandelijke beperking; sociale relaties & ICT' aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). De leerstoel wil bijdragen aan de kwaliteit van leven voor mensen met een visuele, of visuele en verstandelijke beperking. Dit meldt Bartiméus.
Lees verder

Onderwijs op maat voor zij-instromers die in de zorg willen werken
Voor zij-instromers en doorstromers wordt het gemakkelijker om een zorgdiploma te behalen. Via leereenheden kunnen volwassenen sneller in de gehandicaptenzorg of de ouderenzorg aan het werk door middel van onderwijs op maat. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en ActiZ hebben daartoe de handen ineengeslagen. Dit meldt ActiZ.
Lees verder

Subsidieoproep programma Regionale Kenniswerkplaatsen Jeugd geopend
De subsidieoproep Startimpuls Regionale Kenniswerkplaatsen Jeugd is opengesteld. Hierin leren en werken praktijk, beleid, onderzoek, opleidingen, ouders en jongeren samen in een kenniswerkplaats rondom het opgroeien en opvoeden van de jeugd. Dit meldt ZonMw.
Lees verder

Onderzoek naar mediwiet als alternatief voor verslavende opioïden
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat onderzoeken of een mix van medicinale cannabis en zware pijnstillers patiënten een alternatief kan vormen voor zware en verslavende opioïden zoals oxycodon en morfine. Het gaat hierbij vooral om mensen met chronische pijn in spieren en bindweefsel. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Lees verder

Meer oog voor veiligheid rond kliniek Fivoor
De Fivoorkliniek in Den Dolder moet meer rekening houden met de veiligheid van omwonenden. Elke verandering in de verlofregeling van een patiënt moet direct bij de gemeente worden gemeld. Dat is dinsdag afgesproken tijdens overleg met de gemeente Zeist waar Den Dolder onder valt. Binnen twee weken volgt nader overleg met de klankbordgroep van bewoners, zegt een woordvoerder van de kliniek waar...
Lees verder

Tweede Kamer: Zorgen over opleving anti-abortusbeweging
In de Tweede Kamer zijn zorgen geuit over intimiderende anti-abortusdemonstraties bij abortusklinieken in Nederland. Regerings- en oppositiepartijen waarschuwen voor de oplevende tendens om te sleutelen aan het recht op abortus.
Lees verder

Nederland is ruim 2.000 honderdplussers rijk
Op 1 januari 2019 woonden er 2.189 honderdplussers in Nederland. Dat zijn er 9 meer dan een jaar eerder en 36 minder dan in 2017. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de honderdplussers is 85 procent vrouw. In de provincie Zeeland wonen relatief de meeste honderdplussers. Dit meldt CBS.
Lees verder

Snel groeiende wachtlijst bij Veilig Thuis IJsselland
Veilig Thuis IJsselland maakt zich zorgen over de snel groeiende wachtlijst. Aan de deelnemende gemeenten is 260.000 euro voor extra personeel gevraagd. De organisatie heeft hen verzocht om zo snel mogelijk te beslissen over de extra financiën.
Lees verder

Michael Rutgers, directeur Longfonds: "In de omgeving van een ziekenhuis moet het inademen van gezonde lucht een recht zijn!"
"Voor mensen met een longaandoening, astma bijvoorbeeld, is het een martelgang om door een walm van rook te moeten lopen om de ingang van het ziekenhuis te bereiken. Men kan er een acute aanval van krijgen. Het is niet alleen bedreigend, het is ook een ergernis, waar leden ons vrijwel dagelijks over bellen. Het roken bij ziekenhuizen moet onmiddellijk stoppen."
Lees verder

Huisarts van UMCG geschorst om relatie met kwetsbare patiënte
Een huisarts van de Academische Huisartsenpraktijk Groningen is door het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) geschorst omdat de man een relatie had met een patiënte van hem. Er was sprake van drie momenten waarop de man de grenzen als huisarts overtrad, tussen 2014 en 2015. Een ggz-behandelaar van de vrouw deed uiteindelijk melding van de relatie van de twee. De Inspectie...
Lees verder