woensdag 12 juni 2019

LUMC: Hoe de cel aan de noodrem trekt na DNA-schade

Hoe de cel aan de noodrem trekt na DNA-schade
Schade in het DNA van onze genen leidt tot het tijdelijk stopzetten van het proces waarbij genen worden omgezet in werkzame eiwitten, de zogenoemde transcriptie. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben ontrafeld hoe de cel precies aan de noodrem trekt.
Lees verder

Les over stress – van jong tot heel jong!
Jong en oud praat over stress. Daarom lijkt het goed om al vroeg te beginnen met les over stress. Dat vonden ze ook bij het Klokhuis, het onvolprezen kinderprogramma van de publieke omroep. De makers bedachten dat het bekendste stresshormoon, adrenaline, een goed onderwerp zou zijn voor een aflevering. Wat is adrenaline, waar is het goed voor, waar is het slecht voor en waarom zoeken sommigen de adrenaline-kick op?
Lees verder

Prijzen, subsidies en benoemingen
Onderzoekers en medisch specialisten van het LUMC ontvangen regelmatig prijzen en subsidies voor het onderzoek of werk dat ze verrichten. Daarnaast worden ze vanwege hun kennis en expertise vaak gevraagd voor belangrijke posten, zowel nationaal als internationaal. Wij laten u graag zien wie er de afgelopen twee weken is beloond met een mooie prijs, subsidie of benoeming.
Lees verder

300.000 euro voor CAA onderzoek
Prof. Marieke Wermer en Dr. Ir. Louise van der Weerd hebben een subsidie ontvangen van Zon-MW en de Hersenstichting om het gebruik van minocycline in patiƫnten met cerebrale amyloid angiopathie te onderzoeken.
Lees verder

LUMC-wetenschappers betrokken bij drie projecten Nationale Wetenschapsagenda
Wetenschapsfinancier NWO maakte op 12 juni 2019 bekend 61 miljoen euro beschikbaar te stellen voor 17 interdisciplinaire onderzoeksprojecten naar urgente maatschappelijke vraagstukken. Wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn betrokken bij drie projecten.
Lees verder