vrijdag 14 juni 2019

Eerste hoogleraar Geneeskunde voor mensen met beperking benoemd

Eerste hoogleraar Geneeskunde voor mensen met beperking benoemd
Geraline Leusink is met ingang van 1 mei 2019 benoemd tot hoogleraar Geneeskunde voor mensen met een verstandelijke beperking aan de Radboud Universiteit/Radboudumc. Ze is op dit moment de enige hoogleraar op dit gebied in Nederland. Dit meldt Radboudumc.
Lees verder

Naast jeugdzorg ook grote tekorten op Wmo bij gemeenten
Nederlandse gemeenten hebben niet alleen moeite met de bekostiging van de jeugdzorg, ook de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) levert de nodige problemen op. Vorig jaar zijn daar grote tekorten geconstateerd, die ook dit jaar zullen doorspelen. Dit tekort is vermoedelijk ontstaan door de vergrijzing en de invoering van het abonnementstarief. Daarmee is er niet langer sprake van een eigen...
Lees verder

Geen verwijsbriefjes ongecontracteerde zorg meer nodig bij Zilveren Kruis en VGZ
Zorgverzekeraars Zilveren Kruis en VGZ hanteren vanaf 1 juni geen verwijsbriefjes voor ongecontracteerde zorg meer. Hiermee willen de verzekeraars administratieve werkdruk voor huisartsen en zorgaanbieders terugdringen. Dit melden Zilveren Kruis en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.
Lees verder

Hoogzwangere student mag niet plassen tijdens examen
De hoogzwangere Michelle van Daalhoff moest tijdens het afnemen van een examen op de Tilburg University naar de wc, maar dit werd haar geweigerd. De vrouw zegt dat ze vorige week het examen voor de premaster Jeugdliteratuur deed toen de baby op haar blaas ging drukken. Ze is 35 weken zwanger van haar eerste kind en probeerde de surveillante uit te leggen dat ze zeer hoge nood had. Echter stellen...
Lees verder

Minister Bruins: 174 gemeenten aan de slag met een lokaal sportakkoord
Tijdens het WK Handboogschieten in Den Bosch heeft sportminister Bruno Bruins bekendgemaakt dat er al 174 gemeenten aan de slag gaan met een lokaal sportakkoord. Een jaar na het ondertekenen van het nationale sportakkoord zijn sportverenigingen, scholen en het bedrijfsleven samen aan de slag om lokale en regionale sportakkoorden te sluiten. Dit meldt Rijksoverheid.
Lees verder

Brein reageert beter op suiker dan op zoetstoffen
Heb je zin in iets zoets? Neem dan liever een gewone cola dan een cola light. Je brein reageert namelijk beter op suikers dan op zoetstoffen. Dat concludeert onderzoeker Anna Maria van Opstal aan in haar proefschrift dat ze op 29 mei 2019 verdedigde. Dit meldt LUMC.
Lees verder

Zijn 4 antibiotica even effectief als lange behandeling tegen tuberculose?
Een nieuwe studie moet uitwijzen of een kortere behandeling met een nieuwe combinatie van vier verschillende antibiotica net zo effectief kan zijn als de standaard langere behandeling tegen tuberculose (TB). Als dit onderzoek, onder de naam SimpliciTB, succesvol is, kan de behandelperiode van medicijngevoelige tuberculose naar beneden van zes naar vier maanden, en die van medicijnresistente...
Lees verder

Meer bewustwording nodig in zorg voor kinderen bij aanhouding ouders
Wat gebeurt er met kinderen als hun ouders worden aangehouden bij een politie-inval in een woning? Heeft het aanhoudingsteam een protocol voor de omgang met zulke kinderen, voor wie de aanhouding heel beangstigend en traumatisch kan zijn? In een nieuwe uitgave van Politie en Wetenschap beschrijft Joni Reef, universitair docent aan de Universiteit Leiden, hoe deze zorg in binnen- en buitenland is...
Lees verder

Onbekenden zagen jeugdzorgtuchtzaken in na lek
De tuchtzaken die het beroepsregister voor jeugdzorgpersoneel vorige week per ongeluk op de website heeft gezet, zijn hoogstwaarschijnlijk ingezien door enkele bezoekers. Dat is "erg vervelend", maar de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) heeft vervolgens goed opgetreden, vindt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).
Lees verder

Zeven op de tien mensen willen vaccinatieplicht
Zeven op de tien mensen hebben het liefst dat de overheid vaccinatie verplicht. Dat meldt televisieprogramma EenVandaag, dat samen met het tijdschrift LINDA een peiling hield onder ruim 30.000 mensen. Een ruime meerderheid zegt te twijfelen aan de informatie die het RIVM en de GGD verstrekken over vaccinaties.
Lees verder