dinsdag 14 mei 2019

Rondvliegende raketten en bommen

Rondvliegende raketten en bommen
Het is maandag 6 mei, daags na Bevrijdingsdag. Traditioneel hebben we op 4 mei letterlijk stilgestaan bij het herdenkingsmonument bij ons in het dorp. Met velen, van alle rangen en standen, van allerlei etnische en religieuze achtergrond. Wederom neem ik me voor om nu toch eindelijk eens het tweede couplet van het Wilhelmus te leren, maar dit terzijde.
Lees verder

Ontwikkelingshulp: Teach the man to fish
Ik hou van gefundeerde kritiek. Kritiek zet aan tot zelfreflectie en zorgt voor verandering en vooruitgang. Zo kijk ik terug op een recente 'Fly-in Medical Mission' in Ethiopië. Tropenarts Thom Hendriks beschrijft in Medisch Contact dat veel dokters de positieve impact van hun chirurgische missie overschatten en dat het evalueren van hun uitkomsten vaak ontbreekt.
Lees verder

Minister: toestemming arts nodig bij medische dwangmaatregelen
Bij toezicht op medische dwangmaatregelen door de Wzd-functionaris zal ook in de nieuwe Wet zorg en dwang (Wzd) de toestemming van een arts nodig zijn. Dat blijkt uit een reeks aanpassingen van het wetsvoorstel die minister Hugo de Jonge vorige week aan de Kamer stuurde.
Lees verder

Reinaert Kliniek krijgt opnieuw dwangsom opgelegd
De Reinaert Kliniek in Maastricht heeft voor de tweede keer een last onder dwangsom opgelegd gekregen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De inspectie wil dat het zelfstandig behandelcentrum nog meer verbeteringen doorvoert dan het de afgelopen twee jaar heeft gedaan.
Lees verder

Noorse inbreng bij medicijnprijs scheelt 300 miljoen euro
Prijzen voor geneesmiddelen liggen in Noorwegen 9 tot 13 procent lager dan in Nederland. Dat is één van de overwegingen van minister Bruno Bruins (Medische Zorg) om dit land als referentieland voor geneesmiddelenprijzen te willen hanteren. Hij verwacht dat die keuze jaarlijks 300 miljoen euro scheelt aan geneesmiddelenuitgaven.
Lees verder

LAD: 'Cao-voorstel ziekenhuizen is slecht voor koopkracht'
De loonsverhoging die de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen voorstelt in de cao-onderhandelingen voor ziekenhuizen, betekent een verlaging in de koopkracht van werknemers. Dat stelt de LAD in reactie op de eerste onderhandelingen tussen de werkgeversorganisatie en de werknemersbonden.
Lees verder

Vaak gezondheidsklachten na borstkankerbehandeling
Vrijwel alle vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker in een vroeg stadium, hebben in de jaren daarna gezondheidsproblemen. Dit blijkt uit onderzoek van Kelly de Ligt en anderen dat in het tijdschrift The Breast verscheen.
Lees verder

Kinderrechtenorganisatie wil verplichte mazeleninenting
Verplicht invoeren van de mazeleninenting is onontkoombaar. Dat vindt voormalig kinderombudsman en voorzitter van de internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights Marc Dullaert.
Lees verder

Zorgtaal (slot): 'gb'
Geen bijzonderheden wordt typisch gebruikt bij door artsen zelf verrichte onderzoeken. Hij kijkt in de blaas bij bloed in de plas, ziet geen blaaskanker en noteert: 'Scopie geen tumor, verder gb.' Toch jammer als een jaartje later bij plasklachten voor hemzelf of een ander dus niet meer terug te halen is of ook de prostaatkwabben wat aanlagen.
Lees verder