vrijdag 17 mei 2019

Meer aanvallen op zorgverleners in conflictlanden

Meer aanvallen op zorgverleners in conflictlanden
Bijna duizend aanvallen waren er vorig jaar op de gezondheidszorg in 23 landen waar conflict of oorlog is. Daarbij kwamen 167 zorgprofessionals en ondersteunende medewerkers om en raakten er 710 verwond. 173 ziekenhuizen of klinieken werden beschadigd of vernietigd en 111 ambulances en andere vervoersmiddelen. 95 zorgverleners werden ontvoerd.
Lees verder

Een moderne arts doet aan geneeskunst
'Wat is je lievelingslied?' vraagt de anesthesioloog. De patiënt van 16 kijkt hem vanaf de operatietafel vragend aan vanonder het ok-mutsje. 'Op welk lied zou je in slaap willen vallen?' verduidelijkt de anesthesioloog en wijst op het speakertje dat aan zijn operatiejasje hangt.
Lees verder

Artsen in Alabama lopen risico op lange celstraf na abortus
Artsen in de Amerikaanse staat Alabama lopen het risico op een gevangenisstraf van 10 tot 99 jaar als zij een abortus uitvoeren. De Senaat van Alabama heeft de strengste abortuswet van de Verenigde Staten aangenomen.
Lees verder

Zorguitgaven minder hard gegroeid in 2018
De zorguitgaven zijn in 2018 minder hard gegroeid dan was voorzien. Er werd uitgegaan van een toename van bijna 4 miljard euro, maar het is uitgekomen op 3 miljard. In plaats van 72,5 miljard euro werd er ongeveer 70,7 miljard euro uitgegeven aan zorg.
Lees verder

Verdubbeling prevalentie diabetes type 1 bij kinderen
Dat praktijkvragen aanleiding kunnen zijn voor een promotieonderzoek bewijst kinderarts Angelien Spaans-Hummelink met haar proefschrift. Zij had de indruk dat steeds meer kinderen de diagnose diabetes type 1 kregen, wat bleek te kloppen.
Lees verder

Kans op fractuur neemt toe na Roux-en-Y gastric bypass
Patiënten die een roux-'en-Y'-'gastric bypass'(RYGB)-operatie ondergaan, hebben een 73 procent hogere kans op een niet-vertebrale fractuur dan patiënten die een adjustable gastric banding (AGB)- operatie ondergaan.
Lees verder

Suikertaks doet de verkoop van zoete drankjes dalen
In het jaar na het invoeren van extra belasting op zoete, non-alcoholische dranken, neemt de verkoop ervan af. Dit valt op te maken uit een analyse van Christina Roberto e.a. die in JAMA wordt gepubliceerd.
Lees verder

Mazelen bij crèchekindje Leiden
Bij een kindje in Leiden is woensdag mazelen vastgesteld. Het kind, jonger dan 14 maanden en dus nog niet gevaccineerd, was in de tijd dat het ziek was naar een kinderdagverblijf in Leiden geweest. Voor de zekerheid is het kindje opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de GGD Hollands-Midden zijn er tot nu toe geen nieuwe gevallen gemeld.
Lees verder

Een ontvoedkind en wachtlijsten
Sinds een paar weken was haar dwangstoornis enorm verslechterd waardoor ze nu zowel 's ochtends als 's avonds meer dan twee uur bezig was met zich wassen, tandenpoetsen en haren kammen. Verstandelijk weet ze wel dat het nergens voor nodig is, dat zoveel tandenpoetsen zelfs averechts kan werken en dat de wereld niet vergaat als je er minder tijd aan besteed. Maar het vóelt zo anders.
Lees verder