zaterdag 13 april 2019

Watertappunten op schoolpleinen voor vermindering van overgewicht

Watertappunten op schoolpleinen voor vermindering van overgewicht
Op schoolpleinen door heel Nederland worden in de komende twee jaar zo'n 1.000 nieuwe watertappunten gebouwd. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid geeft hiermee uitvoering aan een afspraak uit het Nationaal Preventieakkoord. Dit meldt Rijksoverheid.
Lees verder

'Mannen die PrEP slikken krijgen vaker andere soa's'
Mannen die de hiv-preventiepil PrEp slikken, blijken sneller geneigd te zijn om onveilige seks te hebben. Daardoor loopt deze groep mannen vaker een andere seksueel overdraagbare aandoening (soa) op, zo blijkt uit Australisch onderzoek. Dit meldt NRC.
Lees verder

NZa adviseert minister over bekostiging verpleeghuiszorg
De laatste jaren is er veel veranderd in de verpleeghuiszorg. Verpleeghuizen werken hard om aan het kwaliteitskader te voldoen, zodat mensen in verpleeghuizen kwalitatief goede zorg krijgen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil daaraan bijdragen door de bekostiging voor de verpleeghuizen de komende jaren stapsgewijs te verbeteren. Ze hebben daar op verzoek van de minister een advies voor...
Lees verder

Kabinet onderzoekt ondergrens vaccinatiegraad en maatregelen
Het kabinet heeft het RIVM gevraagd om uit te zoeken op welk punt ingrijpen noodzakelijk is bij de dalende vaccinatiegraad. Ook laat het kabinet onderzoeken of verplichte vaccinatieconsults ouders motiveert om hun kinderen te laten inenten. Binnen datzelfde onderzoek worden tevens de effecten van negatieve financiële gevolgen bekeken. Dit melden Trouw en Telegraaf.
Lees verder

Schrapsessies moeten regeldruk gehandicaptenzorg verminderen
In 2019 en 2020 gaat de gehandicaptenzorg in zes schrapsessies en twee daarop aansluitende snapsessies de strijd aan tegen de regel- en tijdsdruk in de gehandicaptenzorg. Deze sessies hebben als doel om het papierwerk in de sector terug te dringen zodat zorgverleners meer tijd krijgen voor hun cliënt. Dit meldt Kennisplein Gehandicaptensector.
Lees verder

Mensen met arbeidsbeperking mogen bonus vaak niet houden van UWV
Wie in Nederland op jonge leeftijd een lichamelijke of verstandelijke beperking of chronische ziekte krijgt, kan een Wajong-uitkering aanvragen*. Omdat deze doelgroep regelmatig beperkt is in hun mogelijkheid een reguliere baan te vinden of te behouden, worden zij ondersteund door het UWV. Maar daar zitten wel wat haken en ogen aan, zo bleek onlangs toen een man met autisme zijn jubileumbonus...
Lees verder

Amsterdamse praktijkhouders in de problemen door hoge vastgoedprijzen
Verloskundigen, huisartsen en fysiotherapeuten in Amsterdam hebben grote moeite met het vinden of behouden van een betaalbare praktijkruimte. De vastgoedprijzen daar zitten flink in de lift, terwijl vergoeding voor huisvesting op landelijk niveau is geregeld. Dit betekent dat een Amsterdamse huisarts hiervoor evenveel geld krijgt als een huisarts in Groningen. Zorgverleners die hierdoor in de...
Lees verder

Verhoogd risico op depressie en suïcidale gedachten bij gebruik Benlysta
Bij gebruik van belimumab (Benlysta) is een verhoogd risico op ernstige psychiatrische bijwerkingen zoals depressie, suïcidale gedachten of zelfverwonding. Dit blijkt uit een onderzoek. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert artsen daarom voor de start met dit medicijn zorgvuldig in te schatten wat het risico is op deze bijwerkingen bij hun patiënten. Dit meldt CBG.
Lees verder

Week van de Teek benadrukt belang van blijven controleren op teken
Van maandag 15 tot en met zondag 21 april is het de Week van de Teek. Deze week wordt al meer dan 10 jaar georganiseerd en heeft als hoofddoel om met goede informatie besmetting te voorkomen.
Lees verder

49 donorkinderen stammen inderdaad van fertiliteitsarts Karbaat af
Uit het dna-verwantschapsonderzoek van het Canisius- Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen blijkt dat de 49 donorkinderen in de zaak omtrent overleden fertiliteitsarts Jan Karbaat direct van hem afstammen. Het dna van de donorkinderen is vergeleken met het dna van Karbaay. Dit geeft hen eindelijk duidelijkheid over hun afstamming. Dit meldt Defence for Children die samen met Stichting Donorkind en...
Lees verder