maandag 15 april 2019

Vleeswaren en soep te zout, cakes te vet

Vleeswaren en soep te zout, cakes te vet
Ondanks beloftes van de voedingsmiddelenindustrie zit er nog altijd te veel zout, suiker en verzadigd vet in onze etenswaren. Zo is de hoeveel zout in ruim vier op de tien vleesconserven (producten als knakworsten, rookworsten en ragout) te hoog, meldt het RIVM op basis van onderzoek.
Lees verder

Vorig jaar voor het eerst minder euthanasiegevallen, maar waarom?
Voor het eerst sinds jaren is het aantal euthanasiegevallen afgenomen. Vorig jaar kwamen 7 procent minder mensen te overlijden door euthanasie. Waarom dit is, is nog niet duidelijk. Echter, een mogelijke verklaring is de meer behoedzame houding van euthanasieartsen die vrezen voor strafrechtelijke vervolging. Dit melden Trouw en NOS.
Lees verder

E.coli aangetroffen in carpaccio van Hoogvliet
Hoogvliet waarschuwt voor Hoogvliet carpaccio 100 gram. Tijdens een controle is mogelijke aanwezigheid van de E.coli bacterie geconstateerd. Het eten van een product met deze bacterie kan, indien niet door en door gegaard, vooral een risico vormen voor mensen met een lage weerstand, zoals zieken, zwangeren, ouderen en jonge kinderen. Dit meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Lees verder

Week 15: meer mazelen, donorkinderen & ondermaatse ziekenhuiszorg
Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Met deze week onder meer: vierde mazelenbesmetting op kinderopvang zwengelt vaccinatiediscussie aan, ziekenhuiszorg ondermaats voor mensen met dementie en fertiliteitsarts Jan Karbaat verwekte 49 kinderen als donor.
Lees verder

'Helft ziekenhuiszorg niet bewezen effectief'
De helft van de ziekenhuiszorg is niet bewezen dat het effectief is, beweert onderzoeker Sjoerd Repping in de Volkskrant. Van 5 tot 10 procent van de zorg is volgens Repping zelfs bewezen dat het niet werkt.
Lees verder

Deltaplan gevraagd voor ziekte van Lyme
Er is een deltaplan nodig om de situatie van tienduizenden mensen met de ziekte van Lyme te verbeteren. Dat vindt de Lymevereniging Nederland. De ziekte kan ontstaan na een tekenbeet en leidt soms tot ernstige chronische klachten en beperkingen.
Lees verder

'Karbaat verwekte nog meer donorkinderen'
Waarschijnlijk heeft de omstreden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat nog meer donorkinderen dan de 49 die vrijdag bekend zijn geworden. De voorraad sperma van de twee jaar geleden overleden arts is namelijk verspreid over meerdere klinieken. Dat gebeurde tot een aantal jaar geleden, toen zijn eigen kliniek Medisch Centrum Bijdorp in Barendrecht sloot. Ook hebben niet alle kinderen zich gemeld die...
Lees verder

Wegwijzer 'Rondom Jong' maakt depressie bespreekbaar op scholen
Met de wegwijzer 'Rondom Jong' wil het ministerie van Volksgezondheid de hulp en voorlichting aan jongeren die met depressieve klachten kampen verbeteren. Dat is belangrijk, want in Nederland hebben ruim 800.000 mensen een depressie, meldt Rijksoverheid.
Lees verder

Zonnetjesweek besteedt aandacht aan blootstelling zon op jonge leeftijd
Eén op de zes Nederlanders krijgt te maken met huidkanker. Blootstelling aan zonlicht op kinderleeftijd geeft het grootste risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Het Huidfonds wil de groei van huidkanker stoppen en start daarom de campagne 'Zonnetjesweek'. Deze week vindt de Zonnetjesweek plaats bij meer dan 1.500 kinderopvanglocaties en leren kinderen op een positieve, speelse...
Lees verder

Zorgverzekeraars: 'Kijken naar hoe zinnig bepaalde zorg is'
De zorgwereld moet echt kijken naar hoe zinnig bepaalde zorg is. Dat beaamt Zorgverzekeraars Nederland naar aanleiding van nieuw onderzoek naar nut en noodzaak van ingrepen.
Lees verder