maandag 15 april 2019

Lang verblijf in ruimte zonder ernstige medische gevolgen

Lang verblijf in ruimte zonder ernstige medische gevolgen
Langdurig verblijf in de ruimte leidt niet tot ernstige gezondheidsproblemen en tot epigenetische veranderingen. Dat is de voornaamste, maar voorlopige conclusie van een N=2 studie door Francine Garrett-Bakelman e.a. gepubliceerd in Science.
Lees verder

Is drie te veel?
Aan de telefoon de dienstdoende internist met de mededeling dat mw. Jansen terminaal naar huis komt. Ik adem diep in en sluit mijn ogen, dat wordt dan de derde patiënt die ik nu in de laatste fase ga begeleiden. Begrijp me niet verkeerd, het is het deel van mijn vak wat me het meest na aan mijn hart ligt. En daar zit nu ook precies het knelpunt.
Lees verder

Zorg voor patiënten met kanker stopt te vroeg
Een groot deel van de ruim 800.000 mensen die kanker overleefden, ondervindt daarvan nog altijd de gevolgen in het dagelijkse leven. Volgens een rapport van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) worden deze patiënten voor hun klachten vaak niet verwezen naar passende zorg.
Lees verder

Opnieuw faalt een alzheimermedicijn
Opnieuw blijkt een potentieel alzheimermedicijn niet te voldoen aan de verwachtingen. In NEJM rapporteren Michael Egan e.a. de resultaten van een gerandomiseerde trial (n=1454) waarin patiënten met prodromale alzheimer het nieuwe middel verubecestat kregen.
Lees verder

Opnieuw faalt een Alzheimer-medicijn
Opnieuw blijkt een potentieel Alzheimer medicijn niet te voldoen aan de verwachtingen. In de NEJM rapporteren Michael Egan e.a. de resultaten van een gerandomiseerde trial (n=1454) waarin patiënten met prodromale Alzheimer het nieuwe middel verubecestat kregen.
Lees verder

Zwemmers bij roeiwedstrijd Varsity massaal ziek
De helft van de ongeveer honderd sympathisanten die dit weekend in het Amsterdam-Rijnkanaal sprongen toen studentenroeivereniging Triton de Varsity won, is ziek geworden. Dat meldt RTV Utrecht.
Lees verder

De Eendentest
'Ga je nog vaak op controle bij de oncoloog?' vragen mensen me regelmatig. Geheel naar waarheid vertel ik dan dat ik nauwelijks nog in het ziekenhuis kom, dat ik in plaats daarvan de Eendentest doe. Dit is een praktisch hulpmiddel om mijn eigen gezondheidstoestand te evalueren.
Lees verder

FMS en LHV in gesprek over bijstellen tuchtrecht
De Federatie Medisch Specialisten (FMS) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) willen met KNMG en tuchtrechters nagaan of het mogelijk is om het tuchtrecht bij te stellen. Dat laten ze desgevraagd weten na berichtgeving van Skipr vandaag.
Lees verder

Stressgerelateerde stoornissen geven verhoogd cardiovasculair risico
Psychiatrische stoornissen die worden veroorzaakt door een ingrijpende, acuut stresserende gebeurtenis – zoals de plotselinge dood van een geliefde, een ramp of geweld – geven een verhoogd risico op een cardiovasculaire ziekte of event, zoals een hartaanval of een hartstilstand.
Lees verder