woensdag 10 april 2019

Diabetespatiënten krijgen plots biosimilar-insuline bij apotheek

Diabetespatiënten krijgen plots biosimilar-insuline bij apotheek
Diabetespatiënten die bij de apotheek komen voor een nieuwe dosis 24-uurs glargine/Lantus kunnen voor een verrassing komen te staan. Zorgverzekeraars hebben apothekers de opdracht gegeven om dit middel te vervangen voor een goedkopere biosimilar. Verpleegkundigen en artsen hebben hun patiënten hier niet van op de hoogte kunnen stellen, simpelweg omdat zij hier zelf ook niets vanaf wisten. Dit...
Lees verder

Ouderen fysiek en sociaal krachtiger door integrale preventieaanpak
65-plussers ervaren een betere kwaliteit van leven door het volgen van het TOM-programma (Thuis Onbezorgd Mobiel), een aanpak met aandacht voor valpreventie door een gericht beweegprogramma, voedingsvoorlichting en sociale steun. Dit programma is opgezet door VeiligheidNL, Nutricia, Philips en zorgverzekeraar ONVZ en in samenwerking met lokale partners in vijf verschillende regio's uitgevoerd en...
Lees verder

Meldpunt ontvangt met name meldingen over bijwerkingen borstimplantaten
Het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) ontving in 2018 162 meldingen van vermoede bijwerkingen. De meldingen gingen over 181 implantaten. Het totaal aantal bijwerkingen waarover meldingen binnenkwamen was 842. Dat blijkt uit de Jaarrapportage 2018 van het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten, zo meldt RIVM.
Lees verder

Driekwart Nederlanders is blij met eigen gezondheid
Op Europees niveau staat Nederland op de vijfde plek als het gaat om tevredenheid over de eigen gezondheid. Alleen de Italianen, Zweden, Ieren en Cyprioten voelen zich gezonder dan de Nederlander. 76 procent van de Nederlanders zegt blij te zijn met zijn of haar gezondheidssituatie. Dit melden Het Parool en Metro.
Lees verder

Europees medisch onderwijs praat over toekomst in Erasmus MC
De top van 25 Europese universitaire medische centra, medische faculteiten en andere belanghebbenden binnen het medische onderwijs komen 12 april bijeen in het Erasmus MC. Ze praten op die dag met elkaar over de toekomst van het medische onderwijs. Onderwerp van discussie: hoe bereiden we in Europa toekomstige artsen voor op de toenemende digitalisering van de geneeskunde? Dit meldt Erasmus MC.
Lees verder

Hulp aan slachtoffers loverboys bij De Hoenderloo Groep verbeterd
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd voerde een hertoets uit bij De Hoenderloo Groep naar de hulp aan slachtoffers van loverboys. De inspectie concludeert dat de hulp is verbeterd, maar dat nog steeds verbeteringen nodig zijn op een zestal punten. Dit meldt IGJ.
Lees verder

Tweede Kamer: 'Het roer om in forensische zorg na Michael P.'
Het roer moet om in de forensische zorg, vindt de Tweede Kamer. Bijna alle voorstellen die partijen vorige week deden tijdens het debat over de moord op Anne Faber, werden gisteren aangenomen.
Lees verder

Jan Slagter wil dementerenden aan baan helpen
Omroep MAX werkt aan een programma waarin mensen in een beginnende fase van dementie aan een baan worden geholpen. Jan Slagter wil hen het gevoel geven dat ze er nog bij horen, zegt hij in het AD.
Lees verder

Repressieve maatregelen De Hoenderloo Groep voldoen niet aan eisen Jeugdwet
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft naar aanleiding van signalen onderzoek gedaan bij De Hoenderloo Groep naar de toepassing van repressieve maatregelen. De inspectie concludeert dat deze maatregelen niet voldoen aan de eisen van de Jeugdwet. Dit meldt IGJ.
Lees verder

Verband kindermishandeling en terugkerende depressie
Kindermishandeling kan leiden tot neurale veranderingen in het brein die de kans verhogen dat een depressie later in het leven ernstiger uitpakt en vaker terugkeert. Dat blijkt uit recent onderzoek uit Duitsland. Dit meldt huiselijkgeweld.nl.
Lees verder