De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

dinsdag 12 maart 2019

Zorgtaal (6): ‘Ingreepje’

Zorgtaal (6): 'Ingreepje'
'Hey man. Leuke stukjes schrijf je.' Aldus een collega (nee, ik vertik het, ik zeg geen collegaatje) in de koffiekamer. 'Voor dat blaadje toch? Of alleen online?' We hebben het niet altijd in de gaten, maar verkleinwoorden: we strooien er scheutig mee rond. Tegelijk verfoeien we ze. Niet verrassend kwamen diverse 'tjes' jarenlang moeiteloos in de top 10 van de 'Weg met dat woord'-verkiezing van het Instituut voor de Nederlandse Taal.
Lees verder

Stijging overdosissen met oxycodon
Het aantal overdosissen en vergiftigingen met oxycodon is het afgelopen jaar sterk gestegen: met ruim 50 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).
Lees verder

Bruins: 'Voorlopig geen handhaving op verplicht vermelden BIG-nummer'
Na 1 april wordt door de inspectie voorlopig niet gehandhaafd op het verplicht vermelden van het BIG-nummer. Dat schrijft minister Bruno Bruins voor Medische Zorg in een brief aan de Tweede Kamer. Hij vindt het vervelend dat zorgverleners zich overvallen voelen door de invoering en reikwijdte van de wijziging in de Wet BIG en stelt dat dat nooit de bedoeling is geweest.
Lees verder

Arbeidsmarkt in de zorg blijft de komende jaren krap
In 2018 zijn naar schatting 130.000 nieuwe vacatures ontstaan in de zorg. En voor dit jaar verwacht uitkeringsinstantie UWV een stijging naar meer dan 140.000 vacatures.
Lees verder

Medisch specialisten sceptischer over intuïtie dan huisartsen
Medisch specialisten gebruiken hun intuïtie bij het stellen van diagnoses, maar zijn sceptischer over de waarde ervan dan huisartsen. Dit blijkt uit onderzoek van Nydia van den Brink e.a. dat in BMJ Open is verschenen.
Lees verder

#TheatreCapChallenge in operatiekamers wereldwijd
Het begon in Australië met anesthesioloog Rob Hackett. In de hectiek van de ok is een vergissing snel gemaakt, besefte hij. Welke naam hoort bij wie? Hij besloot samen met een paar collega's in de ok zijn naam en functie op zijn kapje te vermelden. Handig en wel zo attent voor de patiënt, maar ook voor de collega's.
Lees verder

Ook celstraf voor poging tot geweld tegen hulpverlener
Wie een poging doet een hulpverlener te mishandelen, kan in de toekomst niet langer alleen een taakstraf krijgen. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil het taakstrafverbod uitbreiden om duidelijk te maken dat 'geweld tegen functionarissen met een publieke taak onacceptabel is'.
Lees verder

Miljoenen tegen scheuren Groningse zorgpanden
Er komt 331 miljoen euro op tafel om de gezondheidszorg in Groningen aardbevingsbestendig te maken. Het kabinet, de provincie, de gemeenten, zorgverleners, zorgverzekeraars en woningcorporaties trekken daarvoor de portemonnee.
Lees verder

Bruins: 'Vanaf oktober gratis persoonlijke gezondheidsomgeving'
Vanaf oktober kan iedere Nederlander kosteloos gebruikmaken van een digitale persoonlijke gezondheidsomgeving. Bruno Bruins, minister van medische zorg, heeft vandaag bekendgemaakt hiervoor geld beschikbaar te stellen.
Lees verder