De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

woensdag 13 maart 2019

Zonder kompas verdwaal je in de jungle

Zonder kompas verdwaal je in de jungle
Filosoof Menno de Bree liet vorige maand in een interview duidelijk weten waar het aan schort in de medische wereld. Jonge dokters, vol met idealen, worden geslachtofferd in een meedogenloos totaalsysteem en uiteindelijk uitgekotst voor de tuchtrechter.
Lees verder

#Pointerzwaaier
Bij een nascholing die ik een tijdje geleden bezocht, was er weer een: een echte pointerzwaaier. Een man of vrouw in een mooi pak op het podium die aan de hand van een powerpointpresentatie een verhaal houdt waar ik, als deelnemer aan de nascholing, geacht wordt iets van te leren (so far, so good), maar die mijn aandacht hopeloos afleidt door voortdurend met de pointer te zwaaien.
Lees verder

Kamer wil uitleg over politieke invloed op medisch handelen
Tweede Kamerfracties willen dat VWS-minister Hugo de Jonge beter uitlegt hoe de vrijheid van medisch handelen blijft gegarandeerd als hij met een financiële toets politieke invloed uitoefent op kwaliteitsstandaarden voor de zorg.
Lees verder

Ook geld voor laatkomer met Q-koorts
Ook mensen bij wie nu pas wordt vastgesteld dat zij Q-koorts hebben, kunnen aanspraak maken op een financiële vergoeding. Dat zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Hij komt daarmee tegemoet aan de wens van een Kamermeerderheid, inclusief de regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie.
Lees verder

Aantal leveringsproblemen medicijnen ruim verdubbeld
De leveringsproblemen van geneesmiddelen nemen toe. Afgelopen jaar was sprake van meer dan een verdubbeling van het aantal meldingen hiervan. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten. Minister Bruno Bruins (VWS) noemt de stijging zorgelijk.
Lees verder

Oude geneeskunde
Voor de medische strijder in dienst van de evidencebased medicine is het normale overleg met de wilsbekwame patiënt al niet simpel. Mensen mogen ook zelf wat weten en willen. Dus als een man zich absoluut in het verderf wil storten met een PSA-test, dan kan ik hem enkel zo goed mogelijk informeren over alle ellende die hem mogelijk te wachten staat.
Lees verder

Het lab-lab
Overal in ziekenhuisland breken we ons hoofd over de laboratoria. Een ziekenhuis kan niet zonder diagnostiek van klinisch chemici, microbiologen en pathologen. Maar moet dit onderdeel zijn van het ziekenhuis, of koop je het gewoon in? Het kan allebei. Zolang de labprofessionals maar goed ingebed zijn in de ziekenhuisgemeenschap.
Lees verder

Onverzekerden krijgen betere toegang tot zorg
Sinds 1 maart komen onverzekerden ook in aanmerking voor medisch noodzakelijke zorg als deze niet spoedeisend is. Eerder waren er alleen subsidiemogelijkheden voor spoedeisende hulp.
Lees verder

Kunstmatige inseminatie lesbische en alleenstaande vrouwen heel 2019 vergoed
Kunstmatige inseminatie voor lesbische en alleenstaande vrouwen wordt de rest van het jaar toch vergoed. De zorgverzekeraars zullen de rekening voor 2019 oppikken, meldt het ministerie van Volksgezondheid woensdag. Voor de jaren erna moet nog een oplossing worden gevonden.
Lees verder