woensdag 13 maart 2019

PW: Extra aandacht voor de behandeling van kanker

Extra aandacht voor de behandeling van kanker
In het Informatorium Medicamentorum (IM) is extra aandacht besteed aan de behandeling van kanker. Een aantal oncolytica is herzien en er is een nieuwe subgroep voor chemokuren. Bovendien zijn adviezen van de Commissie BOM verwerkt, net als de richtlijnen van Oncoline en Pallialine.
Lees verder

Indrukwekkend
De cijfers zijn nog altijd huiveringwekkend: een kleine 117.000 mensen krijgen jaarlijks kanker in Nederland, dat zijn er dertien per uur. Een op de drie Nederlanders krijgt de ziekte, 90% is 50 jaar of ouder en ruim 44.000 mensen overlijden er ieder jaar aan. De meest voorkomende vormen bij vrouwen zijn borst- , huid-, darm- en longkanker. Bij mannen staat prostaatkanker bovenaan, gevolgd door long- en darmkanker.
Lees verder

Patiƫnt veroordeeld voor mishandelen apotheker
Een 50-jarige man is gisteren veroordeeld voor het slaan van een apotheker in een apotheek in Weesp. Na een meningsverschil over medische noodzaak had hij de apotheker een klap in haar gezicht gegeven.
Lees verder

Aantal leveringsproblemen medicijnen fors gestegen
Het aantal meldingen van mogelijke leveringsproblemen met geneesmiddelen is vorig jaar gestegen tot 1390; in 2017 waren er 536 meldingen. Het gaat om problemen met ongeveer duizend verschillende medicijnen. Dat blijkt uit een rapportage van het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten.
Lees verder

Herexamen 2019 PW 11
Welke uitspraak over propyleenglycolbevattende producten is NIET juist?
Lees verder

Nieuwe vergunning voor Zynquista
Sotagliflozine (Zynquista) kreeg een positief advies voor een nieuwe handelsvergunning van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP). Het middel is bestemd als toevoeging op insulinetherapie voor bepaalde patiĆ«nten die lijden aan diabetes mellitus type 1, bij wie ondanks optimale insuline­therapie het bloedglucoselevel on­voldoende onder controle blijft.
Lees verder