dinsdag 12 maart 2019

Gehandicaptenzorg: Voetbalwerkplaats brengt jongeren en de samenleving in beweging*

Voetbalwerkplaats brengt jongeren en de samenleving in beweging*
De Voetbalwerkplaats in Wageningen, onderdeel van 's Heeren Loo, is een bijzonder werkproject. Hierbij komen jongeren met een beperking letterlijk meer in beweging en helpen tegelijkertijd een sportclub.
Lees verder

Expositie met kleurrijke zelfportretten van cliënten met een verstandelijke beperking bij Lef en Co
Lef en Co in Alkmaar is een dagbestedingslocatie van de Noord-Hollandse zorgorganisatie De Waerden. Alles draait er om kunst. Momenteel is er een expositie te zien met zelfportretten van mensen met een verstandelijke beperking.
Lees verder

Dementia Care Mapping: Kijken door de ogen van de ander*
Dementia Care Mapping is een observatiemethode uit de ouderenzorg waarmee je de leefwereld en de behoeften van mensen met dementie kunt leren doorgronden. Sinds een aantal jaren wordt de methode ook in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking gebruikt om het gedrag van alle ouderen te observeren, met en zonder dementie. Ervaringen met deze observatiemethode die het welbevinden van...
Lees verder

Jargon in de gehandicaptenzorg: patiënt of mens?
In de beeldvorming en verslaglegging over de mensen voor wie ik werk heb ik als orthopedagoog een bepaald universitair jargon geleerd. Lot de Swart schrijft hoe dit jargon een normale kijk op de cliënt als mens in de weg staat.
Lees verder

Extra aandacht voor gezondheid van volwassenen met down
Tijdens een symposium van de Down Syndrome Foundation Belgium is de Downpas 18+ gepresenteerd. Dit is een gezondheidsboekje voor volwassenen met downsyndroom, hun familieleden en begeleiders en hun artsen. Het boekje is een vervolg op de Downpas, een medisch opvolgboekje voor kinderen met dit syndroom.
Lees verder