maandag 11 februari 2019

LUMC: Aanknopingspunten voor reovirus als kankerbehandeling

Aanknopingspunten voor reovirus als kankerbehandeling
Niet alle virussen maken je ziek. Sterker nog, sommige virussen kunnen kankercellen doden. Vera Kemp promoveerde op 7 februari 2019 op haar onderzoek naar reovirus, een voorbeeld van zo'n oncolytisch virus. 'Reovirus heeft zeker potentie voor de kliniek, maar er zijn nog wat hobbels te overwinnen.'
Lees verder

Leids eredoctoraat voor stamcelbioloog Melissa Little
De Australische stamcelbioloog Melissa Little heeft op vrijdag 8 februari 2019 tijdens de dies van de Universiteit Leiden een eredoctoraat gekregen. Ze krijgt de erkenning voor haar baanbrekende ontdekkingen op het gebied van regeneratieve geneeskunde van de nier.
Lees verder

Ruim 1,1 miljoen euro subsidie voor snelle diagnose beroertes
LUMC-onderzoekers Yaël Nossent, Paul Quax en Nyika Kruyt ontvingen samen met onderzoekers van andere instellingen een subsidie van meer dan 1,1 miljoen euro van de Nederlandse Hartstichting voor hun onderzoek omtrent beroertes.
Lees verder

Hoogleraar in anti-rookprogramma op middelbare school
Door een initiatief van onder anderen LUMC-hoogleraar Sjaak Neefjes gaan longkankerpatiënten met scholieren in gesprek over de gevolgen van roken. Naast deze indringende ontmoetingen zijn er lessen en een bezoek aan een ziekenhuis.
Lees verder

'De neonatoloog is een koorddanser'
Hoogleraar Kindergeneeskunde en neonatoloog Arjan te Pas vergelijkt zijn vak graag met dat van een koorddanser. In zijn oratie op maandag 11 februari 2019 legde hij uit hoe hij en zijn vakgenoten de dunne lijn bewandelen met de kwetsbare allerkleinste patiënten.
Lees verder