vrijdag 8 februari 2019

GGZ Eindhoven vervolgd na overlijden patiënt in 2013

GGZ Eindhoven vervolgd na overlijden patiënt in 2013
GGZ Eindhoven wordt strafrechtelijk vervolgd voor de dood van een 29-jarige patiënte in 2013. De betrokken psychiater en arts in opleiding tot psychiater worden niet vervolgd. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.
Lees verder

Onderstroom
Stel je voor dat je aanwezig bent bij je eigen begrafenis. En luistert naar de door je beste vriend voor jou gehouden grafrede. Wat zou je dan willen dat deze gaat zeggen? Zo luidde de opdracht op een nascholing een tijdje geleden. Ik moet eraan denken na mijn recente afscheid als praktijkhoudend huisarts.
Lees verder

Meer zwangerschappen afgebroken
Het aantal vrouwen dat een abortus onderging in Nederland is in 2017 gestegen. In totaal werden 30.523 zwangerschappen afgebroken, 379 meer dan een jaar eerder.
Lees verder

Medische onderzoekers houden vaker rekening met sekse
In vergelijking met 50 jaar geleden is het aantal medische studies waarin wordt gerapporteerd over sekse toegenomen, maar sommige vakgebieden blijven achter.
Lees verder

Rosalind Franklin naar Mars
De 1958 overleden Britse wetenschapper Rosalind Franklin gaat in 2021 opnieuw op onderzoek uit. Dan in de vorm van de nieuwe ExoMars-rover die de naam Rosalind Franklin heeft gekregen. De naam is gekozen uit 36 duizend inzendingen op een wedstrijd van ruimtevaartorganisatie ESA.
Lees verder

Steun voor aanpak opioïdengebruik
De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) steunt de plannen van minister Bruno Bruins (Medische Zorg) om het toenemende gebruik van opioïden als oxycodon af te remmen. Bruins ziet geen aanleiding om paracetamol 1000 mg weer terug in het basispakket te brengen als onderdeel van zijn aanpak.
Lees verder

Is spijbelen voor het klimaat kindermishandeling?
Iets kan nog zo duidelijk zijn, zolang je de noodzaak niet voelt helpt dat allemaal weinig. Gevoel is veel sterker dan verstand. Verstandelijke kennis stuurt ons gedrag maar heel beperkt. Dus doen we heel veel dingen hoewel we weten dat ze niet goed zijn, zoals verre vliegreizen maken.
Lees verder

De Jonge vindt kritiek D66 op euthanasiebeleid onterecht
Regeringspartij D66 vindt dat het kabinet sneller met plannen moet komen op het terrein van euthanasie en voltooid leven. Maar verantwoordelijk minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is het niet eens met de kritiek van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra.
Lees verder

Denktank artsen: acute medische zorg is nutsfunctie
De overheid moet zorgen dat er voldoende geld is om voldoende SEH's open te houden. Dat stelt een denktank in een brief aan minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Aanleiding voor de brandbrief is de reorganisatie van medische zorg in Drenthe en Groningen.
Lees verder