De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

dinsdag 4 december 2018

LUMC: Wetenschappers ontdekken nieuwe vorm van immuuntherapie

Wetenschappers ontdekken nieuwe vorm van immuuntherapie
Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben een nieuwe manier ontdekt om het afweersysteem in te zetten tegen kanker. Het blokkeren van een nieuwe rem op afweercellen bleek bij muizen het effect van een anti-kankervaccin te versterken. De eerste studies bij mensen laten veelbelovende resultaten zien. De wetenschappers publiceerden hun werk in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Cell.
Lees verder

Voedselonzekerheid in kwart van gezinnen Haagse krachtwijken
Uit onderzoek van de Universiteit Leiden, het LUMC en GGD Haaglanden blijkt dat ruim een kwart van de deelnemende Haagse gezinnen een vorm van voedselonzekerheid kent. Zij hebben vaak niet genoeg geld om een gezonde maaltijd te eten of maken zich zorgen dat het eten op raakt voordat er nieuw geld binnen komt.
Lees verder

HollandPTC feestelijk geopend
De opening van het poliklinisch centrum HollandPTC is vrijdag 30 november uitgebreid gevierd in museum de Prinsenhof in Delft. Het behandelcentrum is opgericht door de TU Delft, het Erasmus MC en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Lees verder

Pech speelt belangrijke rol bij hartinfarct door aderverkalking
Pech lijkt een belangrijke rol te spelen bij het krijgen van een hartinfarct. Dat concluderen onderzoekers van het LUMC en de Nederlandse Hartkleppenbank na het bestuderen van de kransslagaders van 695 personen die hun hart afstonden voor hartklepdonatie. De wetenschappers publiceren hun bevindingen in PLOS ONE.
Lees verder

Natuurlijke selectie in de baarmoeder kan latere gezondheidsproblemen verklaren
Embryo's die het lukt om te overleven onder zware omstandigheden in de baarmoeder, zijn geholpen door een toevallige gunstige afstelling van hun genen. Eenmaal volwassen betalen ze een prijs voor deze vorm van natuurlijke selectie, namelijk een grotere kans op gezondheidsproblemen. Dat schrijft een internationaal team onder leiding van onderzoekers van het LUMC en de Zweedse Lund University in Cell Reports.
Lees verder