De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

donderdag 6 december 2018

Afname perinatale sterfte in Nederland stagneert

Afname perinatale sterfte in Nederland stagneert
De perinatale sterfte is gedaald in Nederland, maar de afname stagneert. Nog beter samenwerken en kritische vragen durven stellen, zijn nodig, zegt Jan Nijhuis, voorzitter van de Nederlandse Peristat-stuurgroep.
Lees verder

Denk ook aan de mantelzorger
In allerlei situaties krijgen we in ons vak te maken met de 'omgeving' van de patiënt. Ouders, partners, vrienden, familieleden en soms toevallige voorbijgangers. Meestal is dat prettig voor ons.
Lees verder

Kind geboren na transplantatie uterus van overleden donor
Voor het eerst is een vrouw bevallen van een gezond kind, nadat zij een baarmoeder van een overleden donor getransplanteerd kreeg. Dani Ejzenberg e.a. rapporteren hierover in The Lancet.
Lees verder

Als ik kon toveren
Ik wou dat ik Herman van Veen was. In mijn ogen kan Herman van Veen toveren. Hij zong dat huizen honderd kamers zouden hebben, met in elke kamer televisie. Dat laatste is, zeker met alle schermen van tegenwoordig, gelukt. En hij wilde toveren dat iedereen kon zingen.
Lees verder

'Gratis iPhone bij afkicken onwenselijk'
Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil weten of een verzekeringsstunt van een ontwenningskliniek wel door de beugel kan. Hij vindt het 'zorgelijk' en 'onwenselijk' als zorgaanbieders een patiënt met een iPhone verleiden om over te stappen naar een lucratievere verzekering.
Lees verder

Kankerpatiënten in ongewisse over langetermijngevolgen na behandeling
Marieke van Twillert, MC, Nieuws, 2018, kankerpatiënten, behandeling, NFK, kanker, shared decision making, Broenland, samen beslissen
Lees verder

Continuïteit van zorg in Noordoostpolder bijna geregeld
De gesprekken met Stichting Antonius Zorggroep over de continuïteit van zorg in de Noordoostpolder en op Urk zijn nog altijd gaande.
Lees verder

Hof: geen strafzaak tegen tabaksindustrie
Het Openbaar Ministerie (OM) hoeft geen strafrechtelijke vervolging in te stellen tegen de tabaksindustrie. Het gerechtshof in Den Haag heeft dat donderdag bepaald.
Lees verder

Minder medische fouten als familie meedoet aan visite op kinderafdeling
Op kinderafdelingen waar familie actief bij visiterondes wordt betrokken, worden minder ernstige medische fouten gemaakt dan voordat deze nieuwe manier van werken werd gebruikt. Dit blijkt uit een prospectieve multicenterstudie waarover Alisa Khan e.a. schrijven in The BMJ.
Lees verder

Lancet: 'Migranten verspreiden geen ziekten'
Aan de vooravond van de conferentie over het veelbesproken migratiepact van Marrakech komt The Lancet met een aantal studies en commentaren over het verband tussen migratie en gezondheid. The Lancet heeft hiervoor een commissie van twintig experts uit dertien landen aan het werk gezet.
Lees verder