De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

maandag 5 november 2018

SEH IJsselmeerziekenhuizen sluit ‘s nachts

SEH IJsselmeerziekenhuizen sluit 's nachts
De curatoren van de failliete IJsselmeerziekenhuizen willen de spoedeisende eerste hulp in Lelystad vanaf 5 november aanstaande 's nachts – van 22.00 tot 08.00 uur – sluiten. Wel is daarvoor nog groen licht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd nodig.
Lees verder

Tientallen geïnteresseerden in MC Slotervaart
Inmiddels hebben zich tientallen geïnteresseerden gemeld voor een doorstart van het failliete MC Slotervaart. Het gaat om partijen uit binnen- en buitenland. Sommigen hebben aangegeven voor een doorstart van het gehele ziekenhuis te gaan, anderen hebben alleen belangstelling voor onderdelen ervan, laten de curatoren weten.
Lees verder

Zorgkosten beginnen bij mij
Betalen voor eigen gezondheid wordt gezien als een onrecht dat bestreden moet worden. En alles krijgen wat mogelijk is, wordt vaak gezien als een recht.
Lees verder

'Beweegmakelaar' kan sportdrempel verlagen
Patiënten met een chronische aandoening krijgen van de huisarts dikwijls het advies om meer te bewegen. Maar hoe krijg je hen zover? In Soest proberen ze het met een 'beweegmakelaar'.
Lees verder

CCN 'enige serieuze kandidaat' voor IJsselmeerziekenhuizen
Stichting Cardiologie Centra Nederland (CCN) heeft zich officieel als overnamekandidaat gemeld voor de IJsselmeerziekenhuizen. Zij heeft haar doorstartplan openbaar gemaakt op de website.
Lees verder

Eén miljoen gesprekken
'U heeft een hogere kans op kanker. Een niet zo belangrijke kanker, maar toch. We hebben geen idee of het stoppen van dit middel uw kans verlaagt – de kruistabellen uit het Deense onderzoek zeggen daar namelijk niets over – maar we moeten het toch overwegen.' Omdat CBG, IGJ en NHG het zeggen.
Lees verder

Oudere vader, vaker problemen bij moeder en kind
De kinderen van oudere vaders worden relatief vaker te vroeg geboren en bij de moeders is vaker sprake van zwangerschapsdiabetes. Deze associaties vonden Yash Khandwala e.a. op basis van een retrospectieve cohortstudie waarover zij in The BMJ publiceren.
Lees verder

Seksverslaving meer erkend met zorgstandaard
Twee zorgstandaarden voor seksuele stoornissen moeten artsen, psychologen en seksuologen hulp bieden bij het verlenen van passende zorg. Eén van de nieuwe zorgstandaarden richt zich op seksverslaving en biedt daardoor meer erkenning van deze verslaving.
Lees verder

Pavlov slaat toe: Ziekenhuis failliet? Meer toezicht!
Nu is het altijd verstandig lessen te trekken uit een voorval als dit, maar er zijn maar liefst vijf redenen waarom meer toezicht een slecht idee is.
Lees verder

Twee artsen staan zorgpersoneel Slotervaart bij
Twee 'gezaghebbende en onafhankelijke' artsen staan het zorgpersoneel van MC Slotervaart bij in de zorgvuldige afbouw van de zorg in het ziekenhuis. Dat is afgesproken in een overleg tussen allerlei bij het failliete ziekenhuis betrokken partijen. Het gaat om cardioloog Martin Schalij en oncologisch chirurg Robert Pierik.
Lees verder