De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

vrijdag 2 november 2018

PW: ‘We kregen recent veel vragen van media over oxycodongebruik’

'We kregen recent veel vragen van media over oxycodongebruik'
Apothekers consulteren de Helpdesk van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) rond de 7500 keer per jaar. In een interview geven medewerkers van de SFK antwoord op vragen die vaak binnenkomen bij de helpdesk en ze geven tips voor optimaal gebruik van SFK-producten.
Lees verder

Entresto heeft een beperkt effect op kwaliteit van leven
De relatief nieuwe combinatietablet sacubitril/valsartan (Entresto) voor de behandeling van hartfalen, zou de kwaliteit van leven verbeteren als aanvulling op de standaardbehandeling bij patiënten met chronisch hart­falen. Het verschil is echter klein en de klinische relevantie en extra­poleer­baarheid van de studieresultaten zijn beperkt. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik bestempelt de factcheck daarom als: deels waar.
Lees verder

Kuur metronidazol is effectiever bij trichomoniasis dan eenmalige gift
Een kuur met metronidazol van zeven dagen heeft bij de behandeling van trichomoniasis bij vrouwen de voorkeur boven een eenmalige gift van 2 gram.
Lees verder

Nierfunctie op eerste recept
Nu huisartsen ook directwerkende orale anticoagulantia (DOAC's) mogen voorschrijven, kan het nuttig zijn in een FTO afspraken te maken over goed gebruik van DOAC's. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik heeft hiervoor FTO-materiaal ontwikkeld.
Lees verder