De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

vrijdag 9 november 2018

PW: FMD: ondanks impasse financiering, eerste voorbereidingen mogelijk

FMD: ondanks impasse financiering, eerste voorbereidingen mogelijk
De financiering voor de start en invoering van de Falsified Medicines Directive (FMD) voor apotheken is nog steeds niet gerealiseerd. Contracteerpartijen hebben de afgelopen maanden na overleg met VWS, gesproken met de zorgverzekeraars over de bekostiging van FMD. Apothekers kunnen wel al de essentiële voorbereidingen treffen, zodat zij deze niet halsoverkop hoeven doen als duidelijkheid over de financiering verkregen is.
Lees verder

Mirabegron + solifenacine beter bij overactieve blaas
De combinatie mirabegron en solifenacine voor de behandeling van de symptomen van een overactieve blaas wordt goed verdragen gedurende twaalf maanden. De combinatie was effectiever dan mono-therapie met één van beide middelen.
Lees verder

Miljoenen gemodificeerde cellen als levend medicijn
Een 6-jarig Amerikaans meisje met acute lymfatische leukemie was ten dode opgeschreven toen ze in 2012 als eerste kind de zogenaamde CAR-therapie onderging. Nu, zes jaar later, is ze nog steeds vrij van leukemie. Dit succesverhaal biedt nieuwe perspectieven voor uitbehandelde leukemiepatiënten, maar nog niet elke patiënt geneest.
Lees verder

Combinatiepreparaten bij astma/COPD te snel ingezet
Ongeveer 90.000 mensen ontvangen jaarlijks voor de eerste keer een combinatiepreparaat bij astma/COPD in de openbare apotheek. Volgens de geldende richtlijnen dienen patiënten hiermee pas te starten nadat ze eerder enkelvoudige inhalatiemiddelen hebben gebruikt. Dat gebeurt nog te weinig. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Lees verder