De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

vrijdag 30 november 2018

PW: 400.000 NSAID-gebruikers minder dan tien jaar geleden

400.000 NSAID-gebruikers minder dan tien jaar geleden
Openbare apotheken verstrekten in 2017 in totaal 5,3 miljoen keer een pijnstiller van het NSAID- type. Dat is één miljoen minder dan in 2007. Het aantal gebruikers daalde sindsdien met 400.000 naar 2,6 miljoen. Van de NSAID's wordt diclofenac nog altijd het meest gebruikt. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Lees verder

Grote verschillen in kosten onderzoek geneesmiddelen
Klinische studies voor het registreren van een geneesmiddel zijn duurder als het effect van het nieuwe middel klein is of als er al een effectief middel beschikbaar is. Onderzoeken naar nieuwe middelen met een groter klinisch voordeel kunnen wel tegen relatief lage kosten worden uitgevoerd.
Lees verder

'We scheppen rust door zorg en logistiek te scheiden'
Om ruimte te creëren voor zorg hebben de vier apotheken van Pharmium Apothekers in Drachten zorg gescheiden van logistieke processen en gebundeld in een nieuwe vestiging. Apothekersassistenten in de zorgapotheken kunnen zich focussen op voorlichting en begeleiding van patiënten. "Onze apotheken zijn omgevormd tot één organisatie."
Lees verder

Twijfels bij massale omzetting naar hoge dosis vitamine D
Het massaal omzetten van patiënten met een lage dagdosering vitamine D (800 IE) naar hoge maanddoseringen (25.000-100.000 IE) voor preventie is ongewenst vanwege ernstige twijfels over de klinische effectiviteit. Toch is een verschuiving van een lage dagdosis naar een hoge maand­dosis vitamine D te verwachten, omdat per 1 januari 2019 de lage dosis niet meer wordt vergoed door zorgverzekeraars.
Lees verder