De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

woensdag 7 november 2018

Minder vaak ziekte van Parkinson na appendectomie

Minder vaak ziekte van Parkinson na appendectomie
Mensen die een appendectomie hebben ondergaan, krijgen minder vaak de ziekte van Parkinson. Dat neurodegeneratieve ziektes zich waarschijnlijk ook in de darmen manifesteren, biedt op termijn mogelijk kansen voor vroege diagnostiek en behandeling, zegt neuroloog Evelien Lemstra.
Lees verder

Stresstest niet altijd nodig dankzij troponine-afkappunt
Het is mogelijk patiënten met een coronaire hartziekte in risicoklassen onder te brengen, dankzij de nieuwste assays die veel lagere concentraties van hoogsensitief cardiaal troponine I (hs-cTnI) kunnen meten dan conventionele assays
Lees verder

Huis-tuin-en-keukengeneeskunde
Sinds enkele maanden rijd ik met veel plezier over het platteland. De dagelijkse visites zijn een welkome onderbreking van het spreekuur, maar bovenal een absolute aanwinst voor de context van de patiënt. Huis-tuin-en-keukengeneeskunde in optima forma en in de meest letterlijke zin van het woord.
Lees verder

Werkfestival Groningen trekt elfduizend bezoekers
Elfduizend mensen bezochten vorige week woensdag het Werkfestival in Groningen.
Lees verder

'Ziekenhuizen kochten onvergoed medicijn in'
De inmiddels failliete IJsselmeerziekenhuizen kochten vorig jaar en dit jaar maandenlang bepaalde kankermedicijnen in Duitsland, terwijl deze niet te declareren waren bij Nederlandse zorgverzekeraars. hebben geweten dat de medicijnen niet vergoed zouden worden.
Lees verder

Zuyderland en CZ willen tienjarig contract sluiten
Ziekenhuis Zuyderland en zorgverzekeraar CZ zijn in vergevorderde onderhandelingen over een tienjarig contract voor zorginkoop. Op die manier willen de twee partijen 'juiste zorg op de juiste plek' krijgen, maar ook het hoge zorggebruik in de regio terugdringen.
Lees verder

Huisarts Warffum gaat door met zaterdagspreekuur
Huisarts Bob Meijer uit Warffum gaat nog zeker één jaar door met het spreekuur op zaterdagochtend dat hij met nog vier huisartsen draait.
Lees verder

Gendernepstudies
In 1996 publiceerde Alan Sokal, een natuurkundeprofessor, een goedgeschreven maar volslagen idioot artikel in het academisch tijdschrift Social Text. De redacteurs trapten in de val van natuurkundig jargon en hoogdravende citaten die feitelijke nonsens waren.
Lees verder

LHV: 'Zilveren Kruis komt afspraken uit hoofdlijnakkoord niet na'
Er is opnieuw onvrede onder huisartsen over de invulling van afspraken uit het hoofdlijnenakkoord voor huisartsenzorg die zijn gemaakt door zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Volgens LHV-voorzitter Ella Kalsbeek leeft Zilveren Kruis op drie punten de afspraken niet na.
Lees verder

'Zorgverzekeraars kunnen niet verder interen op reserves'
De minimale reserves van zorgverzekeraars komen in zicht. Dat stelt toezichthouder NZa. Als de zorgkosten niet in toom worden gehouden zullen mensen hogere zorgpremies moeten betalen waarschuwt de NZa.
Lees verder