De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

woensdag 28 november 2018

Mensenrechten onder druk

Mensenrechten onder druk
Met een ademfrequentie van 30 trof de straatdokter hem aan in de nachtopvang voor daklozen. Hij was net weggestuurd uit het ziekenhuis, ook al hapte hij naar adem en dacht hij dat hij doodging. 300 euro had hij moeten betalen om behandeld te worden; het had hem amper benauwder kunnen maken.
Lees verder

Verbijstering over claim genetisch gemodificeerde embryo's
Wereldwijd is met verbijstering gereageerd op de bewering van Chinese onderzoeker He Jiankui die zegt dat hij een menselijk embryo genetisch heeft veranderd met CRISPR-Cas. Hieruit zouden twee gezonde meisjes zijn geboren.
Lees verder

AMC krijgt twee waarschuwingen voor magistrale bereiding medicijn
Het Amsterdam UMC heeft de regels bij het magistraal bereiden van het medicijn CDCA niet geheel nageleefd. Het krijgt twee waarschuwingen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ): vanwege het gebruik van een grondstof die niet aan kwaliteitseisen voldeed en ontoelaatbare onzuiverheden bevatte, en vanwege het maken van reclame voor het betreffende geneesmiddel. Maar magistrale bereiding zoals het AMC dat deed, is wel toegestaan, aldus de inspectie.
Lees verder

Verkracht? Bel 0800-0188
Zet 0800-0188 in je mobiel! Dit dringende advies gaf klinisch psycholoog Iva Bicanic aan het eind van een indringende lezing over seksueel geweld. 0800-0188 is het telefoonnummer van het Centrum Seksueel Geweld (CSG), waar mensen direct terechtkunnen als daarvan sprake is
Lees verder

'We zijn naar echte tekorten gegaan'
Wie een vacature in de zorg probeert te vullen, heeft een probleem want er heerst alom krapte. Het blijkt uit de arbeidsmarktmonitor voor artsen, maar het UWV merkt dat het voor alle beroepen in de zorg geldt.
Lees verder

Bedside manner
Geheel tegen mijn neiging weet ik er niet zo'n goed Nederlands woord voor. Maar ik werd er weer eens op gewezen door een jonge collega, die zich ongemakkelijk voelde toen ze een huiskamer betrad waar zich zo'n tien familieleden rond het bed hadden geschaard, die vol verwachting uitkeken naar wat zij zou gaan doen.
Lees verder

'Ook waarnemers moeten diensten krijgen in hap Amsterdam'
Ook waarnemers en huisartsen in dienst bij een huisarts (hidha's) zouden diensten moeten gaan draaien in de Huisartsenposten Amsterdam. En ze moeten daarvoor hetzelfde tarief ontvangen als de praktijkhoudende huisartsen.
Lees verder

IGJ onderzoekt studiedrainage galwegkanker AMC
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) neemt een studie van het Amsterdam Universitair Centrum AMC naar galwegkanker onder de loep. Dat bevestigt de inspectie na berichtgeving door het AD. Tijdens de AMC-studie was er een onverwacht groot verschil in de sterftecijfers van twee patiƫntgroepen.
Lees verder

Vraag naar bedrijfsartsen groeit en dat blijft zo
Het valt niet mee om in de vraag naar bedrijfsartsen te voorzien. Coassistenten, basisartsen en zijinstromers moeten verleid worden om voor dit vak te kiezen.
Lees verder

Erasmus MC mag geen proefbevolkingsonderzoek prostaatkanker uitvoeren
De Gezondheidsraad steekt een stokje voor een onderzoek naar screening op prostaatkanker dat Erasmus MC wil doen. De onderzoeksopzet is volgens de Commissie Bevolkingsonderzoek wetenschappelijk niet deugdelijk en het nut van het proefbevolkingsonderzoek weegt niet op tegen de risico's voor de deelnemers.
Lees verder