De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

vrijdag 30 november 2018

Krokodillentranen in Moskou aan Zee

Krokodillentranen in Moskou aan Zee
Deskundigen en politici buitelen over elkaar heen bij het faillissement van twee ziekenhuizen. Opvallend is dat de emoties soms hoog oplopen. Begrijpelijk bij patiënten die er veel hebben meegemaakt en bij medewerkers die hun hart en ziel aan hun werk hebben verpand. Maar merkwaardig genoeg ook bij politici vanuit verschillende politieke kleuren.
Lees verder

Soepelere subsidieregels voor zorg aan onverzekerden
De voorwaarden voor financiering van medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden worden door staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS versoepeld. Daardoor krijgen meer onverzekerden daadwerkelijk toegang tot de zorg waar ze recht op hebben, reageert straatdokter Marcel Slockers, die met de Nederlandse Straatdokters Groep is genomineerd voor de eerste MensenrechtenMens-prijs.
Lees verder

Opwarming aarde groot gezondheidsrisico
De klimaatverandering vormt wereldwijd een onaanvaardbaar risico voor de gezondheid van mensen. Dat is de voornaamste conclusie van het lijvige rapport The Lancet Countdown 2018 dat The Lancet heeft gepubliceerd. Het rapport is de vrucht van de inspanning van 27 academische instituten en intergouvernementele organisaties.
Lees verder

Ingeslikt Legohoofdje na gemiddeld 40 uur weer uitgepoept
Een ingeslikt Legohoofdje belandt na gemiddeld 40 uur in de wc. Dit hebben Andrew Tagg e.a. proefondervindelijk vastgesteld. Zij schrijven over hun humoristische, internationale multicenter experiment in Journal of Paediatrics and Child Health.
Lees verder

Ebola Congo blijft toenemen
Afgelopen week zijn er in Congo 36 nieuwe gevallen van ebola aangetroffen. Daarmee komt het aantal slachtoffers dat ziek is geworden op 422, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.
Lees verder

Bondsarts schaatsen beschuldigd van weggooien urinemonsters
Volgens de Volkskrant en het NPO-programma Andere Tijden Sport heeft schaatsbond KNSB in 1985 de diefstal van een koffer met urinemonsters verzwegen. Dat koffertje verdween op de slotdag van het EK in Nijmegen uit het dopinglab van het Radboud Ziekenhuis.
Lees verder

En de winnaar is…
Gister mocht ik bekendmaken wie de Antonie Kamerling Award 2018 heeft gewonnen. Deze prijs is door MIND ingesteld voor een boek of documentaire die een bijdrage levert aan het bespreekbaar maken van psychische aandoeningen.
Lees verder

Onderzoek naar zorginstelling Loek Winter
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn een onderzoek begonnen naar zorginstelling DeSeizoenen, waarvan de bekende zorgondernemer Loek Winter een van de aandeelhouders is.
Lees verder

Mazelenvirus veroorzaak immunologisch geheugenverlies
Het mazelenvirus infecteert en doodt de geheugencellen van ons afweersysteem. Dat blijkt uit onderzoek door Brigitta Laksono e.a. (onder andere Erasmus MC) dat is gepubliceerd in Nature Communications.
Lees verder

Voor het hekje bij de tuchtrechter
Huisarts Marco Blanker moest voor de tuchtrechter verschijnen. En Désirée Hairwassers, die blogt vanuit het patiëntenperspectief, spande een tuchtzaak aan. Ze schrijven elkaar over hun ervaring met het tuchtrecht.
Lees verder