De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

donderdag 29 november 2018

Inspectie onderzoekt studie drainage galwegkanker AMC

Inspectie onderzoekt studie drainage galwegkanker AMC
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) neemt een studie van het Amsterdam Universitair Centrum AMC naar galwegkanker onder de loep. Dat bevestigt de inspectie na berichtgeving door het AD. Tijdens de AMC-studie was er een onverwacht groot verschil in de sterftecijfers van twee patiëntgroepen.
Lees verder

Cardiologen Ruwaard krijgen ieder ruim een ton extra
Drie cardiologen van het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis krijgen ieder ruim een ton extra schadevergoeding van de staat. Dit heeft de rechtbank Den Haag vandaag bepaald in de civiele zaken die de drie cardiologen hadden aangespannen tegen de staat.
Lees verder

Preventie over een andere boeg
De ondertekening van het Preventieakkoord door maar liefst zeventig partijen heeft nogal verdeelde reacties opgeroepen. Met zoveel partijen aan tafel kan dat ook bijna niet anders. Je kunt namelijk voorspellen dat de kool en de geit dan gespaard worden. Dat aan tafel zitten is belangrijk, want als je niet aan tafel zit, ben je de sigaar: de tabaksindustrie, bewust geweerd, wordt het meest getroffen door de maatregelen in het akkoord.
Lees verder

Verkeerd bed
Heeft u weleens in een verkeerd bed gelegen? Ik wel. Ik zal u de details besparen. Maar niet alleen het liefdesleven wordt weleens gehinderd door verkeerde bedden. Ziekenhuizen staan er vol mee. En de zorg zou de zorg niet zijn als dit niet keurig gereguleerd zou zijn. De Nederlandse Zorgautoriteit kent dus een heuse prestatieomschrijving voor verkeerde bedden, een declaratiecode en een tarief.
Lees verder

Bertho Nieboer nieuwe hoofdredacteur Medisch Contact
Gynaecoloog Bertho Nieboer wordt de nieuwe hoofredacteur van Medisch Contact. Hij volgt daarmee Hans van Santen op die eind dit jaar vertrekt. Medisch Contact krijgt met Nieboer een medisch specialist aan het roer met een belangstelling voor journalistiek en media.
Lees verder

Vaak misclassificatie dementie met korte cognitieve testen
Korte cognitieve testen voor dementie, zoals de MMSE, misclassificeren patiënten vaak. Per test zijn verschillende factoren aan te wijzen die de kans op een verkeerde uitslag voorspellen. Dit schrijven Janice Ranson e.a. in Neurology: Clinical Practice.
Lees verder

Ooit 'n bedrijfsarts ontmoet?
Wat is er aan de hand? Bedrijfsarts is toch een leuk vak? Na jarenlange malaise is de instroom in de beroepsopleiding weer aan het stijgen. De nieuwe aiossen zijn enthousiast. Toch treedt er na een aantal jaren praktijk een kentering op
Lees verder

Toezicht op overdracht Slotervaart-patiënten aangescherpt
De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) trekken de zorg voor een goede overdracht van MC Slotervaart-patiënten meer naar zich toe. Er is nog altijd onvoldoende beeld over de aantallen patiënten en afspraken die moeten worden overgenomen door andere ziekenhuizen.
Lees verder

Duitse arts met elektrische heli naar ongeval
De Duitse verkeersorganisatie ADAC gaat experimenteren met elektrische helikopters om noodartsen op de plek van een calamiteit te brengen. De tweezits Volocopter met achttien kleine rotoren zal bij gebleken succes op termijn de auto kunnen vervangen waar noodartsen nu mee worden vervoerd.
Lees verder

Chinese onderzoeker moet stoppen met genmodificatie
De Chinese onderzoeker He Jiankui, die zelf meldde dat hij heeft gezorgd voor de geboorte van genetisch gemodificeerde baby's, moet stoppen met zijn onderzoek. Dat heeft het Chinese ministerie van Wetenschappen bepaald.
Lees verder