Doorgaan naar hoofdcontent

Gehandicaptenzorg: Een veilige nacht voor mensen met een verstandelijke beperking*

Een veilige nacht voor mensen met een verstandelijke beperking*
Een ongestoorde nacht waarin mensen met een verstandelijke beperking rustig en veilig kunnen slapen, met zoveel mogelijk aandacht voor hun vrijheid, zelfstandigheid en privacy bij het gebruik van systemen. Die omslag vindt momenteel plaats bij zorgorganisatie Tragel in Zeeuws-Vlaanderen. Samen met bewoners en vertegenwoordigers kijken ze naar de beste oplossing per bewoner.
Lees verder

Hulpmiddel voor rouw bij mensen met verstandelijke beperking verkrijgbaar
De Rouwkubus, een hulpmiddel voor mensen met een verstandelijke beperking bij het omgaan met verlies, is sinds kort te bestellen bij Senso-Care. Marjon Verboom, de bedenker van het hulpmiddel, heeft de Rouwkubus eerder al met succes getest bij de zorgorganisaties Amerpoort en Sherpa. | Foto Ineke Oostveen
Lees verder

Werknemers worden ambassadeurs bij campagne Ik zorg
Om mensen te stimuleren voor een loopbaan in de zorg te kiezen, gaat vanaf 1 november de publiekscampagne 'Ik zorg' van start als offensief tegen het nijpende personeelstekort. Ook de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) staat achter dit initiatief en roept medewerkers in deze sector op om ambassadeur van de zorg te worden.
Lees verder

Seksueel misbruik in de verstandelijk gehandicaptenzorg bespreekbaar maken*
Hoe achterhaal je of een cliënt seksueel misbruikt is? En als er sprake is geweest van zo'n schokkende gebeurtenis, hoe ga je hierover in gesprek? De auteurs van Gezegd of gezwegen, Diagnostiek bij seksueel misbruik van en door mensen met een verstandelijke beperking, beschrijven stap voor stap de manieren van signaleren en de aanpak van misbruik.
Lees verder

Omgaan met gevoeligheden bij rapporteren in digitale plannen*
Bij de omslag naar digitaal rapporteren in de zorg, kom je soms voor dilemma's te staan als zorgverlener. Een begeleider legt dit voor aan de ethicus: want wat als je gevoelige informatie moet rapporteren voor collega's en curator, maar de cliënt dit niet wil? Afschermen of schaduwrapportages roepen ook weer wantrouwen op. Hoe ga je hier nu mee om? | Illustratie Auke Herrema
Lees verder