De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

donderdag 29 november 2018

Capaciteitsorgaan: ‘Jarenlang keek ziekenhuisbestuur de andere kant op’

ZORGVISIE
Capaciteitsorgaan: 'Jarenlang keek ziekenhuisbestuur de andere kant op'
Ziekenhuizen moeten ruim twee keer zoveel gespecialiseerd verpleegkundigen en medisch ondersteunend personeel opleiden om de personeelstekorten op te vangen. Dat komt neer op bijna zesduizend opleidingsplaatsen per jaar, stelt het Capaciteitsorgaan in een recent onderzoeksrapport. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? En belangrijker: hoe redden ziekenhuizen zich hier nu uit?
Lees verder

Hugo de Jonge: 'Geluk van ouderen mag niet verloren gaan'
Ouder worden komt niet alleen met gebreken. Om aandacht te schenken aan de positieve kanten van ouder worden, start in het voorjaar van 2019 de overheidscampagne 'herwaardering van ouderen'.
Lees verder

Nivel: suïcide en griep voorspellen met big data
Een suïcidepoging valt tamelijk goed te voorspellen op basis van big data. Het verloop van een griepgolf ook. Maar het is niet met één druk op de knop geregeld, zegt onderzoeker Derek de Beurs van het Nivel.
Lees verder

GGZ Nederland: '35.000 mensen wachten op gespecialiseerde ggz'
De leden van GGZ Nederland hebben 35.000 mensen op de wachtlijst voor gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg. Dit blijkt uit een ledenpeiling van GGZ Nederland. Het aantal wachtenden wijkt af van de gegevens die Vektis aan de NOS verstrekte.
Lees verder

Mayo Clinic Lab innoveert disruptief
The Mayo Clinic Center for Innovation heeft nog zeker dertig projecten op de plank liggen die de artsen van het grootste ziekenhuis ter wereld nog net iets te radicaal vinden. 'Ik weet niet of Google en Amazon.com partners of vijanden worden.'
Lees verder

MedMij krijgt nieuwe voorzitter en expert bestuurder
Ronald Gorter wordt per 1 januari 2019 de nieuwe voorzitter van Stichting MedMij. Tevens treedt Theo Hooghiemstra toe tot het stichtingsbestuur als expert bestuurder.
Lees verder

Integrale begeleiding van lvb'ers in detentie bespaart miljoenen per jaar
Integrale begeleiding voor licht verstandelijk beperkten tijdens hun detentie levert (ex)gedetineerden, de overheid, gemeenten, zorgverzekeraars en werkgevers veel geld op. Dat blijkt uit de maatschappelijke businesscase van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).
Lees verder

Telezorg vermindert aantal opnames
Minder voortijdige sterfgevallen en meer kwaliteit van leven. Dat lukt met telerevalidatie bij hartfalen. Het Máxima Medisch Centrum heeft als eerste ziekenhuis hartfalen én COPD in telezorg geïntegreerd.
Lees verder

MMC zet in op telerevalidatie voor hartfalen én COPD
Telerevalidatie werkt, vaak zelfs beter dan revalidatie in het ziekenhuis. Daarom heeft het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Eindhoven een nieuw programma opgezet voor ernstig zieke patiënten met hartfalen en COPD.
Lees verder