donderdag 8 november 2018

Betere wondzorg bij de huisarts

Betere wondzorg bij de huisarts
Huisartsencentrum Dokkum heeft een wondteam samengesteld om de wondzorg te verbeteren. Het concept – waarbij wordt samengewerkt met Sionsberg en Medisch Centrum Leeuwarden – is succesvol en wordt hier en daar al nagevolgd.
Lees verder

Die Schwarzwaldklinik
Die groene golvende weide, dat statige, maar toch gezellige grote witte huis, de lieflijk glimlachende Schwester Christa en de immer betrouwbare Professor Brinkmann. U weet misschien al waar ik het over heb. Die heerlijke zwijmeldoktersserie in de jaren tachtig: Die Schwarzwaldklinik.
Lees verder

Detentiearts verliest strijd om herregistratie
Detentiearts Gerard Veldt zal zijn werkzaamheden niet kunnen voortzetten, omdat de Raad van State hem geen gelijk heeft gegeven over zijn herregistratie. De voormalige huisarts vocht zijn afgewezen herregistratie aan.
Lees verder

Knappende appendices
'Je blinde darm is ontstoken, maar niet ontstoken genoeg. We wachten nog even voordat we ingrijpen. We begrijpen dat de pijn en de koorts nu heel vervelend voor je zijn, maar we moeten echt geduld hebben. Er is momenteel onvoldoende budget om de operatie uit te voeren. Misschien helpt het als je wat afleiding zoekt.'
Lees verder

Zwartepieten
'Een ziekenhuis gaat niet plotseling failliet. Daar gaan jaren overheen', zegt Mark van Houdenhoven, bijzonder hoogleraar economische bedrijfsvoering in de gezondheidszorg aan de Radboud Universiteit en bestuursvoorzitter van de Sint Maartenskliniek. Dat klinkt logisch.
Lees verder

Bruins wist eind augustus dat faillissement MC-groep dreigde
Minister Bruins kreeg op 30 augustus informatie over de MC-groep waaruit blijkt dat faillissement dreigde. Dit blijkt uit een passage van een interne nota, die hij op verzoek naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Eerder liet Bruins weten dat de faillissementen van MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen hem hadden verrast.
Lees verder

Oeps, vergeten...
Een ruimte vol grijze haren, rimpels, gehoorapparaten en rollators. Welkom op de afdeling Geriatrie, een afdeling waarin het overzicht soms ver te zoeken is.
Lees verder

Meisjesbesnijdenis neemt mogelijk af
In Afrikaanse landen lijkt de prevalentie van besnijdenis van meisjes (0-14 jaar) af te nemen. Dit concluderen Ngianga-Bakwin Kandala e.a. op basis van een systematische analyse waarover zij in BMJ Global Health schrijven.
Lees verder

Achmea of Nationaal ZorgFonds?
Het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaart is een gebeurtenis die het marktstelsel in de zorg op zijn grondvesten doet schudden. Idolate zorgeconomen buitelen over elkaar heen om uit te leggen dat dit de zegeningen van de markt zijn. Specialisten en patiënten zijn verbijsterd, sprakeloos, ontgoocheld. Dat zoiets kan in het beschaafde Nederland.
Lees verder

Succesvolle fase-2-studie naar nieuw middel tegen gonorroe
Orale behandeling met één dosis zoliflodacine is effectief bij genitale en rectale gonorroe-infecties. Bij faryngeale infecties is de werkzaamheid minder groot. Dit zijn uitkomsten uit een fase-2-onderzoek naar dit nieuwe antibioticum waarover Stephanie Taylor e.a. in The New England Journal of Medicine schrijven.
Lees verder