De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

donderdag 29 november 2018

Betere kwaliteit van palliatieve zorg dankzij meetinstrument van onderzoeksgroep VUB-UGent

Betere kwaliteit van palliatieve zorg dankzij meetinstrument van onderzoeksgroep VUB-UGent
Door een succesvolle samenwerking tussen Kom op tegen Kanker en de onderzoeksgroep "Zorg rond het Levenseinde" (VUB en UGent), meet bijna 40 procent van de palliatieve zorgvoorzieningen vrijwillig hun kwaliteit van zorg. Met de steun van het Agentschap Zorg en Gezondheid zal er een gelijkaardig instrument voor de palliatieve zorg in de woonzorgcentra worden ontwikkeld.
Lees verder

Een muziek App voor vermindering van angst en pijn bij de baring
Baringspijn kan angst veroorzaken. Muziek heeft een bewezen effect op pijn- en angstreductie. De Music Care, een muziek app is hier speciaal voor ontwikkeld en is gebaseerd op principes van hypnose en ontspanning.
Lees verder

Waarom verdragen sommige mensen na een obesitasoperatie geen melkproducten meer?
Na een gastric bypass wordt koemelk vaak minder goed verdragen. Vermoedelijk heeft dit te maken met de melksuiker (lactose). Wat kunt u wel eten?
Lees verder

Hersenschade al zichtbaar bij voorstadium diabetes
Mensen met prediabetes hebben al subtiele schade in de witte stof van hun hersenen, wat uiteindelijk tot een achteruitgang kan leiden in het cognitief functioneren. Dat blijkt uit onderzoek aan het universitair ziekenhuis Maastricht UMC+ dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Diabetes Care.
Lees verder

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van een vervroegde menopauze (POI)?
Bij circa 1 % van de vrouwen begint de overgang al voor ze 40 jaar worden. Dan is er sprake van een vervroegde menopauze en die kan verscheidene oorzaken hebben.
Lees verder