De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

woensdag 7 november 2018

Algoritme IDx maakt medisch specialist overbodig

ZORGVISIE
Algoritme IDx maakt medisch specialist overbodig
De Amerikaanse techbedrijven IDx en Topcon hebben een overeenkomst getekend die een verdere doorgroei mogelijk maakt van IDx-DR. Dit is een AI-systeem dat zelfstandig de diagnose kan stellen van de oogziekte diabetische retinopathie.
Lees verder

Nieuwe cao UMC is een feit: eindbod NFU geaccepteerd
De betrokken vakbonden FNV, CNV, FBZ en de CMHF hebben ingestemd met het eindbod van de NFU voor een nieuwe cao UMC. De cao geldt voor ongeveer zeventigduizend medewerkers van acht universitair medische centra. Medewerkers krijgen onder meer 8,25 procent loonsverhoging in drie jaar.
Lees verder

Antonius Zorggroep wil nu hele ziekenhuiszorg Lelystad overnemen
De Antonius Zorggroep heeft laten weten ook de spoedzorg en acute verloskunde te kunnen garanderen in Emmeloord en Lelystad. Het plan is om een nieuw gebouw neer te zetten in Emmeloord, behoud van spoedzorg in Lelystad is volgens bestuursvoorzitter Marcel Kuin financieel niet haalbaar.
Lees verder

Plan van aanpak voor ouderen die langer thuis willen wonen
Om ouderen langer en beter thuis te laten wonen, heeft minister De Jonge van VWS medio 2018 het programma 'Langer Thuis' gelanceerd. De afgelopen periode is er gewerkt aan de uitwerking van het programma, wat heeft geresulteerd in een plan van aanpak. 'Voor elke actielijn zijn concrete doelen en acties geformuleerd', aldus De Jonge.
Lees verder

In Groningen lukt het wel: een klein ziekenhuis blijft overeind
Het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda is de financiƫle problemen van zes jaar geleden weer te boven. Vandaag wordt het nieuwe ziekenhuis officieel geopend door koning Willem-Alexander.
Lees verder

Noodkreet: 'Helpenden stromen de wijkverpleging uit'
Er is een uitstroom aan de gang van helpenden uit de wijkverpleging. Intussen is het maar de vraag of er voldoende nieuwe helpenden van de opleiding af komen om de nood te lenigen. Directeur Zorgwacht, Wilhelmien Looymans luidt de noodklok. 'Als we nu niets doen, vallen straks onze wijkverpleegkundigen om.'
Lees verder

Vijf UMC's scoren een tien in BDO-lijst
De acht UMC's zijn financieel kerngezond. Samen behalen ze een hoger resultaat dam alle 62 algemene ziekenhuizen bij elkaar. Vijf UMC's scoren een tien in de BDO-lijst.
Lees verder

Terugdringen van administratieve lasten: Vilans en Berenschot geven tips
Ondanks alle initiatieven om de regeldruk terug te dringen, is de administratieve belasting voor zorgprofessionals in de langdurige zorg alleen maar toegenomen. Dat blijkt uit een eerder gepubliceerd onderzoek van Berenschot. Kenniscentrum Vilans en Berenschot presenteren daarom tips om de registratielasten te verminderen.
Lees verder

VWS wist in zomer over kritieke situatie IJsselmeerziekenhuizen
Het ministerie van VWS was al in augustus op de hoogte van de kritieke situatie bij de MC IJsselmeerziekenhuizen. Dat blijkt uit brieven van minister Bruno Bruins van VWS aan de Tweede Kamer.
Lees verder