vrijdag 12 oktober 2018

WHO: geluid windturbines gezondheidsrisico

WHO: geluid windturbines gezondheidsrisico
Het geluid van windturbines kan, net als andere omgevingsgeluiden, een grote impact hebben op de fysieke en mentale gezondheid van mensen. Gemiddeld zou het geluid van windturbines niet hoger dan 45 decibel mogen zijn, vindt de Wereldgezondheidsorganisatie.
Lees verder

Oproep: 'Maak algemene richtlijn afbouw medicatie'
In een open brief doen onderzoeker/ervaringsdeskundige Peter Groot en hoogleraar psychiatrische epidemiologie Jim van Os een oproep aan wetenschappelijke verenigingen en beroepsverenigingen om verantwoord afbouwen mogelijk te maken voor alle medicijnen waarbij stoppen een probleem kan zijn.
Lees verder

Zeldzame oude foto's gemaakt door militair arts
Het is bijna zeker dat militair arts Toon Bauduin (1820-1885) de fotograaf is van een van de oudste fotoalbums van Nederland. Gepensioneerd kunsthistoricus Flip Bool (71) vond het anonieme album in 2011 bij een foto-antiquariaat en kocht het voor 8000 euro.
Lees verder

Studenten geneeskunde willen geld voor leefstijlgeneeskunde
Het ministerie van VWS moet twintig miljoen euro vrijmaken voor leefstijlgeneeskunde. Dat stellen studenten geneeskunde in een open brief aan de VWS-ministers en -staatssecretaris. Ze vinden dat leefstijlgeneeskunde een 'rode draad' moet worden in artsenopleidingen. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) nam het door artsen ondersteunde Manifest Leefstijlgeneeskunde deze donderdag in ontvangst.
Lees verder

Duurzaam of niet?
Het begrip duurzaam dijt steeds verder uit. Oorspronkelijk betekent het alleen 'iets van lange duur', 'geschikt om lang te bestaan'. De laatste jaren betekent het vooral 'goed voor het milieu', ofwel 'de aarde niet uitputtend'. Dat is een hele gedachtesprong.
Lees verder

Slachtoffers kindermishandeling vloggen minister om hulp
'U heeft de macht om alle daders en slachtoffers de behandeling te geven die ze nodig hebben.' Jongeren die zelf slachtoffer zijn van kindermishandeling doen in zeven vlogs een oproep aan minister Hugo de Jonge van VWS om kindermishandeling aan te pakken.
Lees verder

Vanaf eind volgend jaar quadrivalent griepvaccin
Staatssecretaris Blokhuis van VWS heeft het RIVM opdracht gegeven om het quadrivalente griepvaccin aan te bieden. Het is de bedoeling dat het nieuwe vaccin, dat overigens duurder zal zijn dan het bestaande trivalente vaccin, vanaf het seizoen 2019-'20 beschikbaar is.
Lees verder

Toename spontane klaplonggevallen
In bijna vijftig jaar tijd is het aantal ziekenhuisopnames vanwege spontane pneumothorax in Engeland aanzienlijk gestegen. Mogelijk komt dit door meer heropnames per patiƫnt. Rob Hallifax e.a. schrijven hierover in JAMA.
Lees verder

Als je niks mist ben je fout bezig
Het lijkt me een nachtmerrie. Iemand benadert je en vraagt of je nog weet dat ze jaren geleden als kind bij jou onder behandeling is geweest. En dat ze zich toen zo ontzettend in de steek gelaten voelde, omdat jij niet door had dat ze thuis werd mishandeld.
Lees verder

Wereldwijde sectio-epidemie is zorgelijk
De wereldwijde toename van het percentage keizersneden moet een halt worden toegeroepen, zegt een internationaal conglomeraat van gynaecologen. Vrouwen en kinderen lopen hierdoor onnodige schade op. In Nederland is het percentage sectio's vrij stabiel, zegt Gerard Visser.
Lees verder