De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

woensdag 31 oktober 2018

Vijf misverstanden over faillissement ziekenhuis

Vijf misverstanden over faillissement ziekenhuis
Het failliet van de MC Groep en daarmee van zowel MC Slotervaart als de IJsselmeerziekenhuizen is een feit. De afgelopen week heb ik zoveel desinformatie zien langskomen dat ik in deze blog de vijf meestvoorkomende op een rijtje heb gezet.
Lees verder

Huisarts niet vervolgd om euthanasie longpatiënte
Een huisarts die euthanasie uitvoerde bij een 84-jarige vrouw die aan ernstige longemfyseem leed, wordt daarvoor niet vervolgd. Het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie (OM) heeft de zaak geseponeerd, omdat uit onderzoek blijkt dat de arts zorgvuldig heeft gehandeld en hem geen strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt, zo is dinsdag bekendgemaakt.
Lees verder

Faillissement is 'einde van lijdensweg'
MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen gingen vorige week failliet. In de woorden van twee medisch specialisten uit Amsterdam en één uit Flevoland klinkt bezorgdheid, opluchting, boosheid en verbijstering.
Lees verder

Kamer wil één infopunt voor ongewenst zwangeren
Ongewenst zwangere vrouwen moeten voortaan terechtkunnen bij één centraal informatiepunt, vindt de Tweede Kamer. Nu krijgen de stichtingen Fiom en Siriz overheidssubsidie om onbedoeld zwangeren bij te staan, maar veel partijen hebben hun twijfels over Siriz. Die organisatie is er volgens hen op uit vrouwen hoe dan ook van een abortus te weerhouden.
Lees verder

Een nieuwe kijk door het bankroet
De emoties van patiënten en medewerkers rondom het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en MC Slotervaart kwamen indringend onze huiskamers in: boosheid, frustratie, verdriet en verontwaardiging. Over hoe het zover heeft kunnen komen, gaan vele verhalen: hoge kosten van ingehuurd personeel, de rol van de zorgverzekeraars, wanbeleid, kwaliteitsproblemen, gegraai van de eigenaren en niet te vergeten de marktwerking.
Lees verder

'Beweegmakelaar' kan sportdrempel verlagen
Patiënten met een chronische aandoening krijgen van de huisarts dikwijls het advies om meer te bewegen. Maar hoe krijg je hen zover? In Soest proberen ze het met een 'beweegmakelaar'.
Lees verder

Legalisering 2.0: niet doen, mensen!
Het is ontegenzeggelijk groot nieuws: vorige week is in Canada het gebruik van cannabis gelegaliseerd. Dit in navolging van Uruguay vorig jaar. Maar is het ook goed nieuws? Wel voor de belastingdienst: deze miljardenindustrie (omzet in Canada, 2017: meer dan 5 miljard dollar) zal de overheid meer inkomsten opleveren.
Lees verder

Akkoord cao universiteitsziekenhuizen
De meerderheid van de vakbondsleden van FNV gaat akkoord met een eindbod van werkgevers bij universitaire ziekenhuizen voor een nieuwe cao. Hoewel er een cao-akkoord ligt, moeten er echter volgens de vakbond nog veel zaken verder uitgewerkt worden.
Lees verder

De markt een zorg
Je mag verwachten dat een zorgverzekeraar die ziekenhuizen voortdurend de maat neemt over kwaliteit, goed op de hoogte is van de gevolgen van zo'n radicale ingreep als een faillissement. Maar dat is kennelijk niet het geval.
Lees verder

Bruins wil schimmige constructies failliete ziekenhuizen onderzoeken
Minister Bruins wil dat de onderste steen boven komt wat betreft eventuele onduidelijke constructies rond bestuur/aandeelhouders van MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen. Ook wil hij dat basiszorg – ook verloskunde en spoedeisende geneeskunde – behouden blijft in Flevoland.
Lees verder